Zorgorganisaties bundelen krachten in nieuw college

Cbog

Zorgorganisaties bundelen krachten in nieuw college

Op donderdag 20 juli 2006 hebben AVVV, KNMG, GGZ-Nederland, NFU en NVZ-STZ een gezamenlijk college voor zorgberoepen in het leven geroepen. Dit College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) gaat zich bezighouden met het bevorderen en bewaken van een optimale personeelsbezetting in de gezondheidszorg. Het CBOG werkt aan de innovatie van beroepen(structuur) en opleidingen. De beoogde samenhang tussen beroepen en opleidingen krijgt eveneens binnen het CBOG gestalte.
De oprichtende organisaties zien in het CBOG een belangrijk instrument om vraag naar en aanbod van zorg beter op elkaar af te stemmen en daarmee de gezondheidszorg beter en efficiënter te maken. Het CBOG zal de minister van VWS adviseren over de benodigde opleidingscapaciteit en over de toewijzing van opleidingsplaatsen. Winnie Sorgdrager, interim-voorzitter van het CBOG: Het is duidelijk dat partijen de urgentie van de samenhang en samenwerking inzien en een geweldige prestatie dat men in relatief korte tijd tot overeenstemming is gekomen. Men wil er echt gezamenlijk de schouders onder zetten.

Netwerk
De organen die zich nu al bezighouden met beroepen en opleidingen in de zorg komen in het netwerk onder de paraplu van het CBOG. Daarmee is het CBOG hét aanspreekpunt voor zowel veldpartijen als het ministerie van VWS voor zaken die behoren tot het taakveld van het CBOG.

Samenwerken
Het CBOG gaat nauw samenwerken met de Colleges en Registratiecommissies waarvan de taken wettelijk zijn vastgelegd in artikel 14-17 van de Wet BIG. Bij voorstellen van deze Colleges en Registratiecommissies aan de minister heeft het CBOG een adviserende functie.

Taken
Tot het taakgebied van het CBOG behoren de cure, de care en de publieke gezondheidszorg. De taken van het CBOG zijn:

- sturen: innoveren, initiëren en adapteren van initiatieven van elders
- besluiten en adviseren: beslissen over voorstellen, kaders formuleren, toetsen aan kaders, voorstellen doorgeleiden naar de minister van VWS
- stimuleren: wijzen op samenhang, op ontwikkelingen op andere gebieden, aanzetten tot activiteit.

Oprichtende partijen
Het CBOG is een stichting, opgericht door AVVV, KNMG, GGZ-Nederland, NFU en NVZ-STZ. De oprichtende partijen wijzen de leden van de benoemingscommissie die het bestuur benoemt.

Inrichting CBOG
Het CBOG bestaat uit een bestuur, een ondersteunend bureau, een Raad van Advies en een Benoemingscommissie. Het bestuur zal bestaan uit 5 tot 7 leden. De Raad van Advies zal in ieder geval bestaan uit de organisaties die het CBOG hebben opgericht. De Benoemingscommissie bestaat uit drie leden en heeft tot taak het benoemen van de bestuursleden. In de Benoemingscommissie zitten: Winnie Sorgdrager, Pauline Meurs en Otto Bleker.
Het CBOG zal - op basis van een subsidieverzoek - door het ministerie van VWS worden bekostigd.


Noot voor de redactie,