Gemeente Alkemade


Zwemverbod zwemplaats Kolk opgeheven

04-08-2006

Op 26 juli 2006 stelde de gemeente Alkemade voor de zwemplaats aan de Kolk in Oud Ade een zwemverbod in omdat in de buurt van de zwemplaats eenden waren gevonden die vermoedelijk waren gestorven aan botulisme type C. Dit type botulisme behoort tot een stam die niet gevaarlijk is voor de mens. De gemeente heeft deze preventieve maatregelen genomen omdat er een ander type botulisme kan ontstaan waarbij mensen wel gezondheidsproblemen kunnen krijgen als ze in dit water zwemmen. Elke dag is in deze buurt gezocht naar dode eenden, maar ze zijn niet meer aangetroffen. Het bord met zwemverbod bij de zwemplaats is door de gemeente weggehaald.

Opletten
Om een botulisme-uitbraak te voorkomen moet iedere dode eend of andere watervogel snel en op de juiste wijze worden opgeruimd. Iedereen wordt gevraagd extra te letten op dode of zieke eenden in het water.

Voor het publiek gelden de volgende regels als u zieke of dode watervogels aantreft:
1. Ruim het dier niet zelf op maar laat deze liggen. 2. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur en 14.00 en 16.00 uur het Klacht- en Meldpunt van de gemeente, tel. (071) 332 72 22. Buiten deze tijden kunt u uw melding doorgeven op het gemeentelijke storingsnummer, tel. (06) 51 50 85 63. Geef hierbij de vindplaats zo nauwkeurig mogelijk aan. Zodra de melding bekend is, zorgt de gemeente zo snel mogelijk voor het opruimen van kadavers en voor evt. onderzoek naar botulisme. 3. Houdt de informatieborden van de beheerders van zwemgelegenheden in oppervlaktewateren goed in de gaten. 4. Geef dode eenden en andere watervogels nooit mee met het groene of grijze afval. Begraaf ze ook niet. Dode eenden en andere watervogels worden door de gemeente afgevoerd (voor verder onderzoek of naar de destructor). 5. Voer de eenden niet. Dit om te voorkomen dat de ziekte zich onder de watervogels in de omgeving verspreidt.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Verstege van de gemeente Alkemade, tel. (071) 332 73 57.