Unicef



Afghanistan: toenemend aantal aanslagen op scholen 04 augustus 2006, Kabul/Genève - Unicef meldt dat scholen steeds vaker het doelwit zijn van aanslagen. Het gaat tot nu toe om in totaal 99 incidenten. Als gevolg van het geweld tegen scholen zijn zes kinderen om het leven gekomen.

Het aantal aanslagen is in de eerste zeven maanden van dit jaar ruim verzesvoudigd ten opzichte van het aantal aanslagen in dezelfde periode in 2005. Het toenemende geweld ondermijnt het Afghaanse onderwijssysteem, dat bezig is met het doorvoeren van vernieuwingen. Onder het Taliban-regime was het bijvoorbeeld voor meisjes verboden om naar school te gaan.

Task force
In maart 2002, na de val van de Taliban, gingen 1,5 miljoen kinderen weer naar school. In december vorig jaar ging het al om 5,1 miljoen kinderen die onderwijs volgden. Bijzonder is dat 1,5 miljoen meisjes naar school gaan.

Door de aanslagen sluiten scholen hun deuren en blijven leerlingen thuis. Geschat wordt dat in de vier zuidelijke provincies meer dan 100.000 kinderen door het geweld niet meer naar school kunnen. Unicef, het Afghaanse ministerie van onderwijs en andere organisaties hebben een 'task force' opgezet die de leerlingen, onderwijzers, ander schoolpersoneel en de scholen zelf moeten beschermen. Daarnaast levert Unicef tentscholen en onderwijsmaterialen om ervoor te zorgen dat het onderwijs door kan gaan, als een school het doelwit is geweest van een aanslag.