Unicef



Libanon: grootschalige vaccinatiecampagne in samenwerking met Unicef 04 augustus 2006, Beiroet - In Libanon bestaat de vrees dat onder de honderdduizenden vluchtelingen ziektes als mazelen en polio uitbreken. Daarom heeft het Libanese ministerie van gezondheidszorg, in samenwerking met Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere hulporganisaties, een grootschalige vaccinatiecampagne op touw gezet.

Een wanhopige Libanese familie na hun evacuatie uit Aitaron in Zuid-Libanon. Foto: Reuters/Stapleton
Een wanhopige Libanese familie na hun evacuatie uit Aitaron in Zuid-Libanon. Foto: Reuters/Stapleton

In eerste instantie krijgen ongeveer 18.000 kinderen in de omgeving van Beiroet vaccinaties. Zij verblijven in scholen en andere openbare gebouwen, waar vluchtelingen dicht op elkaar leven en de hygiënische omstandigheden slecht zijn.

Volgende week zullen de vaccinatieteams hun aandacht richten op het veel grotere aantal vluchtelingen in andere delen van Libanon.

Vooral angst voor mazelen Vooral het risico op een uitbraak van mazelen is een punt van zorg. Kinderen tot 15 jaar krijgen daarom een inenting tegen deze in potentie dodelijk ziekte.

Hulpgoederen van Unicef. Foto: Unicef/2006/Molinaro Hulpgoederen van Unicef. Foto: Unicef/2006/Molinaro

Kinderen tot vijf jaar worden gevaccineerd tegen polio, een ziekte die net als mazelen zich snel kan verspreiden als mensen dicht op elkaar leven. Deze kinderen krijgen ook vitamine A, om hun weerstand te verhogen.

Hulpgoederen van Unicef
Unicef heeft aan de getroffen Libanese bevolking hulpgoederen geleverd. Het gaat om onder meer medicijnen, watertanks, waterzuiveringstabletten, zeep en luiers.