Gemeente Elburg


Publicatie 8 augustus 2006

OSOSOS Gemeente Elburg betrekt inwoners bij haar beleid

Woont u in `t Harde? Bent u 56 en denkt u wel eens na over het moment waarop u zou verhuizen naar een woning waarin u oud kunt worden? Of bent u 78 jaar en maakt u regelmatig gebruik van zorgvoorzieningen? Dan kan het zijn dat u één van de mensen bent, die binnenkort gevraagd wordt deel te nemen aan een be-hoefteonderzoek rondom wonen, zorg en welzijn.

"Helaas kunnen we niet heel `t Harde vragen naar haar mening over de optimale woonomgeving. Daarom hebben we ervoor gekozen om 55 plussers, 75 plussers en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking te vragen naar hun behoeften. We gaan dit doen op een interactieve manier, namelijk via gespreks-panels. De inwoners van 55 tot en met 74 jaar praten samen over (toekomstige) wensen en behoeften, de 75 plussers doen dit met elkaar en de mensen met een lichamelijke beperking vormen samen ook een panel. De mensen met een verstandelijke beperking benaderen we via de organisaties waar ze bekend zijn", legt pro-jectleider van de woonservicegebieden en panelleider Hetty Top uit.

Belangrijke bron van informatie

"De gesprekken vinden plaats in september met de in totaal 72 willekeurig geselecteerde inwoners. Deze men-sen ontvangen eind augustus een persoonlijke uitnodiging van de gemeente. Tijdens de bijeenkomsten krijgen de deelnemers vragen voorgelegd als `om welke reden zou u wel of niet verhuizen' en `hebt u mensen met wie u samen dingen kunt doen'. Uiteraard komen ook vragen over het huidige zorgdienstenpakket aan bod." In november verschijnt het rapport met daarin de geanonimiseerde uitkomsten. "De gemeente en de samenwer-kende zorgaanbieders gaan dan kijken welke ideeën ze samen kunnen waarmaken en welke bestaande voor-zieningen ze kunnen verbeteren. Kortom, de deelnemende burgers vormen een belangrijke bron van informa-tie", vertelt mevrouw Top tot slot.

Elburg, plaats voor iedereen. Dit is de titel én het streven van het project woonservicegebieden van de ge-meente Elburg. In iedere wijk en kern moeten voldoende voorzieningen zijn om de bewoners- jong en oud, gezond en beperkt- een prettige woonomgeving te bieden. De gemeente Elburg zal vanaf augustus maande-lijks iets melden over het project.

WMO

OSOSOS Gezocht stagiair(e) communicatie/voorlichting

De gemeente Elburg heeft nog een stageplek beschikbaar voor een student(e) van een communicatieopleiding.

Ben je een 3e of 4e jaars hbo- of wo student(e), kijk dan op www.elburg.nl voor meer informatie of neem contact op met Martine van Loon (communicatieadviseur), tel.: 0525-688775 of mail naar: martine.van.loon@elburg.nl.

OSOSOS Aanleg verlichting Eperweg

De gemeente Elburg legt verlichting aan langs de Eperweg tussen de Rotonde Zuiderzeestraatweg en de Be-bouwde kom 't Harde.

Gemeentebreed is een veiligheidsenquête gehouden. Hierbij zijn een groot aantal vragen aan de burgers voor-gelegd. Het onderzoek is voorgelegd aan 2300 inwoners, waarvan 1050 hebben gereageerd. Zowel door inwo-ners van Elburg (58%), Doornspijk(36%) en t' Harde(43%) wordt het ontbreken van goed functionerende verlichting genoemd. De uitkomsten van de veiligheidsenquête zijn opgenomen in het veiligheidsplan 2004-2007. Ook via de gemeentelijke meldingenlijn komen regelmatig vragen binnen voor betere verlichting van vooral de fietsroutes.

In het raadsprogramma wat in 2002 is opgesteld is de wenselijkheid van openbare verlichting langs fietsroutes tussen de kernen opgenomen.

De 1e fase het verlichten van de fietsroutes tussen de gemeentelijke kernen (Stadsweg, Oude Harderwijker-weg, Schiksweg, Diepesteeg, Gerichtenweg en Stoopschaarweg) is dit voorjaar gereed gekomen.

In de 2e fase moest overeenstemming worden bereikt met de provincie als wegbeheerder over het verlichten van de fietspaden langs de Eperweg.

Deze overeenstemming is onlangs bereikt. De provincie kon zich alleen vinden in het verlichten van de fiets-paden wanneer ook de hoofdrijbaan wordt verlicht, dit in verband met de verkeersveiligheid. De plannen wor-den nu zo gerealiseerd dat de hoofdrijbaan wordt verlicht, waarbij op grote gedeelten van de fietspaden vol-doende licht valt in overeenstemming met de normen van de Nederlandse stichting voor verlichtingskunde (NSVV). Waar onvoldoende licht valt op de fietspaden, zoals achter bomen of wanneer het fietspad verder van de hoofdrijbaan is gelegen worden extra lichtmasten geplaatst op de fietspaden.

Verder is het volgende overeengekomen:

o De gemeente draagt zorg voor de aanleg;

o De gemeente financiert de aanleg (met BDU subsidie);

o Na aanleg neemt de provincie de installatie over en draagt zorg voor de exploitatiekosten.

De 1e fase is naar aanleiding van opmerkingen uit de bevolking zo ingesteld dat de verlichting alleen 's avonds tot 24.00 uur en 's morgens vanaf 6.00 uur brand. Hierdoor wordt de flora en fauna zoveel mogelijk ontzien.

Voor de uitvoering van de 2e fase langs de Eperweg is gekozen voor verlichting voorzien van dimmers. Het dimmen zal worden aangestuurd op basis van verkeersfrequentie welke wordt gemeten door detectielussen in de rijbaan. Ook hier is dus een compromis gesloten tussen (sociale-)veiligheid en omgevingsmilieu.

Kerntallen:

Weglengte ca. 2 km

Aanlegkosten EUR 192.000,--

Subsidie prov Gelderland EUR 105.000,--

Aantal masten hoofdrijbaan (55 stuks)

Uitvoering 10 meter aluminium masten met armatuur Philips SGS 253 GB chronosense SON-TP100 Watt dim-baar.

Aantal masten fietspaden (48 stuks)

Uitvoering 5 meter aluminium masten met armatuur Philips Risidium PLL 24 Watt.

OSOSOS Kindermarkt

Een traditie op de midweekfeesten, elk jaar weer. Kinderen nemen standplaats in of worden door hun ouder(s) gedropt in de binnenstad om hun waren (zolderopruimingen) aan de man danwel vrouw te brengen. Echter de ervaring leert ons dat er vaak onveilige situaties ontstaan. De gemeente Elburg heeft samen met de organisatie van de midweekfeesten (HBE) en de plaatselijke politie afspraken gemaakt over de invulling van de kindermarkt.

Vrijmarkt

Dit jaar geen vrijmarkt! Er is door de organisatie in overleg met de gemeente Elburg een gebied aangewezen waarop kinderen standplaats mogen innemen. Het aangewezen gebied op een gedeelte van de Beekstraat ligt begrenst tussen de Oosterwalstraat en de Noorderkerkstraat. Buiten dit gebied is het niet toegestaan om standplaats in te nemen!

Controle

Er wordt gedurende de dagen (26 juli, 2, 9 en 16 augustus) dat er midweekfeesten georganiseerd worden streng op toe gezien en indien noodzakelijk procesverbaal opgemaakt tegen overtreders die buiten het aangewezen gebied standplaats innemen. Ouders worden opgeroepen om kennis te nemen van deze informatie, dit om teleurstellingen en vervelende situaties voor de kinderen te voorkomen.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Civiel Beheer en Groen. Te. 0525-688691.

OSOSOS Vergadering integrale welstands- en monumentencommissie

De voltallige integrale welstands- en monumentencommissie vergadert op dinsdag 15 augustus vanaf:

9.00 - 11.30 uur in het gemeentekantoor Hattem

12.00 - 13.30 uur in het gemeentekantoor Oldebroek

14.00 - 17.00 uur in het gemeentekantoor Elburg

Hier worden de bouwplannen voor monumenten en voor de overige bouwplannen beoordeeld.

De vergadering is openbaar. De agenda en stukken liggen vanaf maandag 14 augustus (binnen kantooruren) ter inzage bij de afdeling bouwen en wonen.