MINBZ: Minister Bot deelt zorgen maatschappelijke organisaties

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

4 augustus 2006

De regering deelt de zorgen van de maatschappelijke organisaties en heeft groot begrip voor hun oproep. De regering maakt zich er hard voor om de strijdende partijen ertoe te bewegen hun wapens neer te leggen. Juist gelet op de vreselijke gevolgen voor de burgerbevolking. Het menselijk leed, veroorzaakt door het conflict, raakt de regering, net als de maatschappelijke organisaties in Nederland, diep.

'Het is in en in triest wat de vijandelijkheden voor de bevolking in de regio teweeg brengen, ook ik zie natuurlijk de ingrijpende humanitaire gevolgen en het menselijk leed van het conflict', aldus minister Bot. 'Doel van de regering is daarom het zo snel mogelijk bereiken van een akkoord dat voor de strijdende partijen en hun achterban aanvaardbaar is'.

Dat is precies wat de eensgezinde verklaring van de Europese Unie van afgelopen dinsdag 1 augustus beschrijft. Bot: 'Als je enkel oproept tot een staakt-het-vuren zonder dat die eis stoelt op een VN-resolutie en de komst van een internationale troepenmacht, welk belang hebben partijen er dan bij om de wapens neer te leggen? Dan blijft het enkel bij woorden. Het gaat ook om een duurzame oplossing voor het probleem dat aan het conflict ten grondslag ligt.'

De Veiligheidsraad moet dan ook nu zo snel mogelijk een einde maken aan de vijandelijkheden. Daarop zijn alle diplomatieke inspanningen van de Nederlandse regering, de Europese Unie en vele landen met ons gericht.

De regering is tevens zeer bezorgd over de humanitaire situatie in Gaza. 'Het is meer dan ooit van belang dat, na het sluiten van een overeenkomst waardoor de huidige geweldsspiraal wordt beëindigd, de directe onderhandelingen tussen Israël en Palestijnen zo snel mogelijk op gang komen', aldus Bot. De regering en de Europese Unie zetten zich hier actief voor in.

Sinds het uitbreken van de crisis heeft de regering in totaal 6,3 miljoen euro ten behoeve van humanitaire hulp in de regio ter beschikking gesteld.


Noot voor de redactie/