Den Haag, 4 augustus 2006

Vragen van de leden Dijsselbloem en Arib (beiden PvdA) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de Minister van Justitie

over verdwijning AMA's

* Heeft u kennis genomen van de berichten dat opnieuw minderjarige asielzoekers, deze keer meisjes uit Nigeria, zijn verdwenen uit Nederlandse opvangcentra? Zijn deze berichten juist? Om hoeveel kinderen gaat het? Uit welke centra zijn zij verdwenen?

* Hoeveel Indiase AMA's hebben sinds maart in Nederland asiel aangevraagd respectievelijk zijn sinds maart uit de opvangcentra verdwenen?

* Welke maatregelen werden in betrokken centra genomen om de kinderen te beveiligen tegen mensenhandelaren cq om de opsporing van de mensenhandelaren mogelijk te maken?

* Zijn dergelijke praktijken van mensenhandel cq smokkel ook bekend in omliggende landen? Zo nee, wat is hiervoor de verklaring?

5. Zijn alle extra beveiligingsmaatregelen zoals aangekondigd in uw brief (27062 nr49) van 21 april van dit jaar, geïmplementeerd in de centra?

* Zijn de politie en het OM weer betrokken bij het zogenaamde AMA-overleg, zoals toegezegd naar aanleiding van de zaak van de verdwenen Indiase AMA's? Is in deze nieuwe zaak van Nigeriaanse meisjes inmiddels door politie en OM actie ondernomen?

* Bent u nog steeds voornemens om met nadere voorstellen voor het AMA-beleid direct na het zomerreces naar de Kamer te komen? Zal in deze voorstellen het zwaartepunt in het beleid verschuiven van opvang naar snelle terugkeer en hereniging van de kinderen met hun families in het land van herkomst?