Artsen zonder Grenzen


Teams Artsen zonder Grenzen bereiken Libanese dorpjes bij grens Israël

04/08/2006 13:52 -- In de havenstad Tyrus (Sour) heeft Artsen zonder Grenzen een kliniek in het Bashour ziekenhuis. Mobiele teams bieden medische zorg aan ontheemden in opvangcentra in Tyrus.

foto: Sergio Cecchini In de zuidelijke steden Jezzine en Nabatiye steunt Artsen zonder Grenzen ziekenhuizen en in de havenstad Sidon (Saida) een kliniek.

Meer dan 200.000 Libanezen zijn naar de regio's Shouf en Mont-Liban gevlucht, zuidoostelijk van de hoofdstad Beiroet. Artsen zonder Grenzen werkt in de districten Aley en Beit Ed Dine. Voor de mensen die nu nog aankomen zijn er nauwelijks nog opvangmogelijkheden. De lokale gemeenschap helpt zoveel ze kan, maar er begint gebrek aan water en voedsel te ontstaan.
Artsen zonder Grenzen heeft onder 8.000 mensen noodhulp verdeeld en verbetert de water- en sanitaire voorzieningen. Libanese medische teams kunnen over het algemeen de situatie nog aan, maar krijgen gebrek aan een aantal medicijnen, waaronder die voor chronische aandoeningen. Artsen zonder Grenzen heeft nierdialysemateriaal voor 5.000 behandelingen aangevoerd. Onze teams zetten samen met Libanese medische staf mobiele klinieken op voor de ontheemden.

In Beiroet zelf verblijven 70.000 ontheemden in een paar honderd scholen. Artsen zonder Grenzen heeft in het oosten van de stad inmiddels meer dan 200 patiënten behandeld. Een groot probleem is het gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook is er een gebrek aan medicijnen voor chronische ziekten.

Artsen zonder Grenzen is met ruim 40 internationale medewerkers aanwezig in Libanon. In totaal is nu 188 ton noodhulp naar Libanon aangevoerd. 100 ton wacht nog in Cyprus.

In buurland Syrië biedt een team noodhulp aan 8.5000 Libanese vluchtelingen.

Verhalen uit het veld: Projectcoördinator Adam Childs in Libanon >> Arts Henk Hammer in het NOS Journaal van 04/08/2006 >>

Onveiligheid in Darfur, Sudan, hindert werk Artsen zonder Grenzen --