Aedes

Groninger directeur roept op tot meer lokale samenwerking

4 augustus 2006

'Wij als woningcorporaties moeten met beide benen geworteld zijn en blijven in onze stad. We moeten echt van de stad en de bewoners zijn.' Dat is volgens corporatiedirecteur Pieter Bregman van het Groningse Nijestee het antwoord op de Haagse regelzucht en toezichtsdrift.

In GRAS, het Platform voor Groningen Architectuur en Stedenbouw, maakt Bregman een vergelijking met de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Portugal op het afgelopen WK. De scheidsrechter zat zó bovenop de wedstrijd dat er van creatief voetbal geen sprake meer was.

Volgens Bregman acteert de overheid momenteel op dezelfde wijze. Terwijl corporaties nu meer doen dan alleen verhuren, en dus meer invloed hebben op het leven van de buurtbewoners, hebben diezelfde bewoners minder invloed op hun omgeving. En probeert de rijksoverheid door een lawine van extra regelgeving en bijbehorende toezichthouders en scheidsrechters te sturen.

'De overheidsscheidsrechters vinden ook iets van het proces, de shirtjes en hoe, wanneer en waar er gespeeld wordt. Een heilloze weg, kijk maar naar Nederland - Portugal. Wij hebben geen behoefte aan meer scheidsrechters, maar aan meer spelers. Spelers met initiatief en geniale invallen (...) Daar hebben we absoluut ook de bewoners van de stad, de wijk en de buurt voor nodig. Wie doet er mee?'


* Het nieuwe lokaal akkoord: spelers gevraagd!, d.d. 3 augustus 2006