Gemeente Arnhem

Alternatief voor buslijn 6 in Schuytgraaf (04-08-2006) In onderlinge samenwerking hebben de gemeente Arnhem, Stadsregio Arnhem Nijmegen, busvervoerder Connexxion,
Grondexploitatiemaatschappij (GEM) Schuytgraaf en de gemeente Overbetuwe een alternatieve route gevonden voor buslijn 6 door de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf richting Heteren. Daardoor hoeft de bus de komende twee jaar niet door het buurtschap t Vlot, tussen Schuytgraaf en Driel te rijden. De inmiddels toegezegde versteviging van de fundering van één van de woningen aan t Vlot, die noodzakelijk was om de bus over t Vlot te kunnen laten rijden, voert GEM Schuytgraaf wel uit.

De nieuwe busroute is nodig omdat lijn 6 zijn huidige tijdelijke tracé door het zuidelijk deel van Schuytgraaf niet kan voortzetten vanwege de gestarte bouwwerkzaamheden aan een aantal nieuwe woonbuurten. Verschillende alternatieven voor de busroute bleken na uitvoerig beraad niet realiseerbaar wegens langere reistijd of het niet beschikbaar zijn van de benodigde grond, waarna GEM Schuytgraaf als laatste alternatief voorstelde de bus door het t Vlot naar Driel en Heteren te laten rijden.

Bewoners van t Vlot tekenden afgelopen weken protest aan tegen een tijdelijke busbaan door het buurtschap. De betrokken partijen hebben begrip voor de emoties en bezwaren die het voorstel heeft opgeroepen. Eerdere alternatieven voor de busroute zijn daarom heroverwogen. GEM Schuytgraaf heeft met de gemeente Arnhem, Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeente Overbetuwe en busvervoerder Connexxion hierover deze week in goed overleg overeenstemming bereikt. De reistijd van lijn 6 wordt hierdoor wel met ongeveer 3 minuten verlengd. GEM Schuytgraaf wil daarom abonnementhouders van buiten Schuytgraaf, die het tracé van 6 door Schuytgraaf binnen hun abonnement hebben vallen, een korting op hun abonnementskosten aanbieden. Hierover overlegt GEM Schuytgraaf nog met Connexxion.

Buslijn 6 rijdt vanaf 3 september 2006 gedurende ongeveer één jaar over de Metamorfosenallee en de Marasingel naar een nieuwe halte bij de Amerikaanse wijk ter hoogte van het Germanenveld. Daar keert de bus om, waarna hij over de tijdelijke weg ten zuiden van de buurten Bloesemgaerd en De Groene Erven richting de zuidelijke ringweg langs de buurt De Waarden gaat rijden. Buslijn 6 verzorgt daarmee ook de ontsluiting van deze buurten, waardoor de pendelbus 205 komt te vervallen. Ter hoogte van De Groene Erven zal daarom een nieuwe halte worden aangelegd voor bediening van deze buurt. Ten zuiden van de buurt De Waarden pakt lijn 6 zijn huidige tracé richting Driel en Heteren weer op. Buslijn 6 zal naar verwachting in september 2007 weer via de zuidzijde van Schuytgraaf richting Driel en Heteren rijden.