Gemeente Arnhem

Rijnboog Arnhem is gebiedspilot Ruimtelijke Ordening Ondergronds (04-08-2006)
Het ministerie van VROM is met vier gemeenten Arnhem, Rotterdam, Utrecht en Enschede - een Gebiedspilot Ruimtelijke Ordening Ondergronds (ROO) gestart. Aanleiding is de toenemende druk op de bovengrondse ruimte waardoor naar verwachting het ruimtegebruik in de ondergrond verder zal toenemen. Doel van de pilots is het opdoen van brede ervaring in het betrekken van de ondergrond bij ruimtelijke planprocessen. Met de verschillende gemeenten zijn afspraken gemaakt over ondersteuning door VROM ondermeer voor onderzoek en activiteiten. Uiteindelijk moeten niet alleen de vier pilotgemeenten profiteren van de opgedane ervaringen maar deze moeten breed toepasbaar zijn in heel Nederland, als het gaat om meervoudig (ondergronds)ruimtegebruik. De gebiedspilot loopt tot medio 2007.

Arnhem heeft vanuit het project Rijnboog een voorstel ingediend, waarin het accent ligt op verkenning, doorontwikkeling van het ingezette proces en ontwikkelingsplanologie in Arnhem. Dit kan mogelijk ook voor Fase1 van Rijnboog nieuwe inzichten opleveren, maar de ervaringen zijn vooral voor Fase 2 en 3 en andere grote projecten in Arnhem bedoeld.
In het algemeen zijn de pilots voor gemeenten van belang om hen te helpen vragen op te lossen door onderzoek, kennisuitwisseling etc. Voor het ministerie zijn de pilots belangrijk om zicht te krijgen op wat nodig is aan kennis en informatie als het gaat om ondergrondse ruimtelijke ordeningsvraagstukken.

Werkafspraken
Onlangs zijn voor alle vier gemeenten afspraken vastgelegd als kader voor activiteiten in de pilots en de ondersteuning vanuit VROM. Voor Arnhem zijn in de betreffende notitie de sporen Informatie, Proces en Afwegingsinstrument van belang. Ook het inzichtelijk maken van ruimtelijke baten van ondergrondse aspecten voor de planontwikkeling neemt Arnhem mee in deze pilot. In vervolg op deze afspraken komt minister Dekker van VROM binnenkort met een Stimuleringsprogramma, bedoeld om meer bekendheid te geven aan de pilotprojecten.

Actieve rol Arnhem
Arnhem heeft sinds een aantal jaren al de nodige stappen gezet in de richting van meervoudig ruimtegebruik. De gemeente wil daarin een actieve rol in (blijven) vervullen. De status van Gebiedspilot ROO geeft een extra dimensie aan de integrale aanpak van ruimtelijke processen in Arnhem, onder én boven de grond. Zoals bekend heeft dat in Arnhem al een paar mooie projecten én prijzen opgeleverd: Historische Kelders, ondergrondse uitbreiding ArtEz (bekroond met de Schreudersprijs 2003), Watermuseum, Arnhem Centraal (in 2005 goed voor de Schreudersprijs).
Nu is de focus gericht op Rijnboog. In dit grote herstructuringsproject zijn ervaringen tot nu toe en nieuwe onderzoeken op het gebied van meervoudig ruimtegebruik van groot belang. De ondersteuning vanuit VROM is daarbij een extra steun in de rug.