Verkeershandhaving


Hardere aanpak gevaarlijke minibikes

4 augustus 2006

Bezitters van minibikes doen er goed aan hun 'speeltje' van de openbare weg te houden. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) waarschuwt dat er de komende tijd extra aandacht wordt gegeven aan deze gevaarlijke kleine motoren. "Wie toch de weg opgaat met een minibike, zal snel merken dat deze kleine motor al gauw een groot probleem wordt," zegt Koos Spee, landelijk verkeersofficier. De meeste minibikes zijn onverzekerd, hebben geen kenteken en de bestuurder draagt meestal geen helm. "De mensen die hiermee gaan rijden zijn een gevaar voor zichzelf en voor de overige verkeersdeelnemers. We zullen dus hard optreden. Oftewel, de minibike innemen en een totale boete uitschrijven die niet gering is, minimaal 400 euro."

De laatste tijd verschijnen er steeds meer minibikes op de openbare weg. Ze zijn vaak voor een klein bedrag te koop en kunnen soms enorme snelheden halen, met alle risico's van dien. Spee: "Ze zijn niet voor niets zo goedkoop. Het overgrote deel van deze kleine motoren is van een zeer lage kwaliteit. Soms ben je na een paar keer hard remmen je leven al niet meer zeker." Ook is de minibike niet gemakkelijk te besturen, gezien de zeer geringe afmetingen en de lage zit, waardoor de minibike en de bestuurder overigens ook snel door andere weggebruikers over het hoofd kan worden gezien.

Op de openbare weg? Minibike kwijt
Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie maakt zich dan ook grote zorgen, zeker omdat importeurs de minibikes met duizendtallen tegelijk naar Nederland halen. "We willen niet wachten op de eerste doden en gewonden," zegt Spee. Wie met de minibike de openbare weg op rijdt, is deze meteen kwijt. De kleine motor wordt dan namelijk onttrokken aan het verkeer en vernietigd.