Waterschap Rivierenland goed voorbereid op voorspelde wateroverlast (03-08-2006)

Woensdag 2 augustus ontving de afdeling onderhoud van Waterschap Rivierenland een bericht van Meteo Consult dat er in de loop van de middag en avond zware regenbuien precies over het beheergebied van het waterschap zouden trekken. Die buien zouden voor wateroverlast kunnen zorgen. Het waterschap besloot onmiddellijk de calamiteitenorganisatie in werking te stellen. Uiteindelijk zijn de buien over Brabant getrokken en hebben daar voor de nodige overlast gezorgd. In het rivierengebied is nergens sprake geweest van wateroverlast.

Gemeenten waar in het verleden wateroverlast was, zijn direct gewaarschuwd. Door alle waterinlaten in het gebied te sluiten en de gemalen tot een bepaald niveau water laten uitpompen is ervoor gezorgd dat in de sloten voldoende ruimte was om de verwachte regen op te kunnen vangen.

In Hardinxveld-Giessendam is een noodpomp geïnstalleerd. Bovendien voorkwam een dichte stuw dat water uit de omliggende gebieden naar Hardinxveld zou stromen. Door deze maatregelen werd het waterpeil rond het stedelijk gebied verlaagd. In de sloten was voldoende ruimte om extra regenwater op te vangen zonder overlast te veroorzaken. Dat zou nodig zijn als het dorp evenals vorig jaar zwaar getroffen zou worden.

De opschaling en alle genomen maatregelen waren voor de betrokken medewerkers van Waterschap Rivierenland een goede gelegenheid om te tonen dat alle noodscenario's werken in de praktijk.