FNV Bouw

datum: 04-08-2006 / bericht: 1 van 39

FNV Bouw wil opheldering over faillissement Bald

"Maandag wil ik van de curator het naadje van de kous weten", zegt regiobestuurder Rudy van Helvoirt van FNV Bouw in Weert. Hij doelt op het plotselinge faillissement van Bald in Dongen, fabrikant van keukenbladen. "Ik ben daar zeer verbaasd over. Vlak voordat het bedrijf voor de vakantie dichtging, moesten de werknemers overuren maken. Er waren zoveel orders dat zelfs overwogen is om de collectieve bedrijfsvakantie af te blazen, heb ik gehoord. En dan nu failliet? Ik kan dat niet rijmen. Bald stond altijd goed bekend in de branche."

De regiobestuurder noemt het voor de 65 werknemers van Bald in Dongen een dramatische situatie. "Tijdens hun vakantie krijgen ze een brief dat ze niet meer hoeven terugkomen. Ondertussen zijn ze erachter dat ze over juli geen salaris hebben gekregen." De snelheid waarmee het faillissement is uitgesproken, verbaast Van Helvoirt: "De voorzitter van de ondernemingsraad werd maandagavond door de directie uit zijn bed gebeld. De man brengt zijn vakantie door in Oostenrijk. Hem werd gemeld dat Bald faillissement aanvraagt. Dat is de volgende dag al uitgesproken."

Het is slechts één van de zaken waarbij Rudy van Helvoirt vraagtekens zet: "Begin dit jaar nam de toenmalige adjunct-directeur tachtig procent van de aandelen over en werd directeur. De andere twintig procent van de aandelen is nog steeds in handen van de oude directeur. Het bedrijf heeft echter nagelaten om deze overname van aandelen voor instemming aan de ondernemingsraad voor te leggen."

Met FNV Bouw had Bald het kort daarvoor al aan de stok. "Eerst kwam de vraag of het bedrijf mocht afzien van de loonsverhoging van de meubelcao. Nee, want daarvoor wordt er geen cao afgesloten. Vervolgens wilde de nieuwe directie praten over mogelijkheden om van een aantal gedeeltelijk arbeidsongeschikten af te komen. Daarmee is FNV Bouw evenmin akkoord gegaan. We willen mensen re-integreren naar passend werk, liefst binnen het bedrijf. Kan dat niet, dan is er een budget nodig om mensen elders kansen te bieden. Daar was de directie kennelijk niet toe bereid." Later werden er toch enkele mensen ontslagen, waarbij de indruk werd gewekt dat dat de schuld van de bond was. "De directie heeft daarvoor excuus aangeboden en toegezegd dat voortaan de bond op de hoogte zou worden gehouden." Bij de aanvrage van het faillissement is dat echter niet gebeurd. En op grond van zijn ervaringen met de nieuwe directie heeft Rudy van Helvoirt argwaan: "Als dit faillissement maar geen poging is om van werknemers af te komen die de directie niet zint."