Gemeente Rotterdam


---


Nr.148
4 augustus 2006

Rotterdam dringt aan op structureel vangnet voor de zorg aan illegalen

In een brief aan minister Hoogervorst heeft wethouder Kriens, Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang, aangedrongen op een snelle en adequate regeling voor de financiering van zorg aan illegalen door ziekenhuizen en/of AWBZ-instellingen. Rotterdam sluit hiermee aan bij de aanbevelingen van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou hiervoor het huidige beleid moeten aanpassen.

Rotterdam meent dat met een uitbreiding van het Koppelingsfonds naar de tweedelijns- en AWBZ-zorg een snelle en afdoende oplossing gerealiseerd kan worden. Op dit moment kan alleen de eerstelijnszorg, zoals huisartsen, een beroep doen op het fonds om een vergoeding te krijgen voor verleende zorg aan illegalen. Deze uitbreiding van het Koppelingsfonds zou er naar de mening van Rotterdam snel moeten komen.

Verder vraagt de wethouder in haar brief aan de minister snel helderheid te bieden over het begrip 'medisch noodzakelijke zorg'. Hiervoor worden uiteenlopende definities gehanteerd die in de praktijk tot discussies hebben geleid over de te verlenen zorg. Om rechtsongelijkheid en willekeur te voorkomen zou de minister het initiatief moeten nemen in het verschaffen van helderheid t.a.v. de definitie 'medisch noodzakelijke zorg'.

In afwachting van een landelijke regeling neemt Rotterdam haar eigen verantwoordelijkheid. Er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt tussen ziekenhuizen, de straatdokters en de gemeente. Ziekenhuizen blijven medisch noodzakelijke zorg leveren. De GGD Rotterdam speelt, indien nodig, een bemiddelende rol. Zo willen de partijen garanderen dat duidelijkheid wordt verschaft en de zorg wordt verleend. Dit alles binnen de huidige wet- en regelgeving.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam