Time : 14:29:14
Date : 04 August 2006
Sender Name: Federatie van Belgische Textielverzorging

Minister Vanvelthoven goochelt met Paritaire Comités: strijksector dupe

Minister van Werk Vanvelthoven besliste onlangs alle, behalve één, dienstenchequeactiviteiten onder te brengen in een nieuw paritair comité (PC). Gevolg: strijksters in het ene type bedrijf zullen voor hetzelfde werk minder krijgen dan hun collega bij een ander, een ongezonde situatie. Tot nu toe regelt het PC 110 loons- en arbeidsvoorwaarden voor alle strijksters. FBT, de bij UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, aangesloten Federatie van de Belgische Textielverzorging, het betrokken PC 110 en de sociale economie noemen deze beslissing "praktisch onuitvoerbaar en nefast voor de tot nu toe vruchtbare samenwerking tussen reguliere en sociale economie" en roepen de minister op, in overleg met de sector, alsnog een werkbare oplossing uit te werken. Concreet stellen ze voor alle strijkdiensten onder het bestaande PC 110 te laten en de gemengde diensten over te hevelen naar het nieuwe PC. De strijksector zorgt met 2.600 jobs voor de grootste tewerkstelling met dienstencheques.

De textielverzorgingssector bestaat uit wasserijen, linnenverhuurbedrijven, nieuwkuisbedrijven en wassalons. De sector stelt in totaal 8250 mensen tewerk, waarvan de grote meerderheid strijksters zijn. De textielverzorgingssector heeft haar eigen Paritair Comité, het PC 110. Tot haar bevoegdheidsgebied horen alle strijkactiviteiten, dus ook strijken met dienstencheques. Het is juist hier dat het conflict zich stelt.

Minister van Werk Vanvelthoven wil via de afscheiding van de dienstenchequeactiviteiten in een nieuw PC 322.01 komen tot een uniformer geheel. Eén uitzondering zou evenwel onder het bestaande PC 110 blijven vallen: de sui generis afdeling "strijkdienst met dienstencheques" van wasserijen. Alle zogenaamde invoegbedrijven, bijna alle sociale strijkwinkels en heel wat reguliere strijkwinkels, komen onder het PC 322.01. Meer dan 60 % van de werknemers bij PC 110 zijn strijksters. Deze activiteit hoort dus thuis bij het PC 110.

Beide categorieën, sui generis afdelingen en invoegbedrijven, volgen vandaag de loon- en arbeidsvoorwaarden van het Paritair Comité 110. Met het voorstel-Vanvelthoven vallen strijksters voortaan onder twee verschillende Paritaire Comités met verschillende loon- en arbeidsvoorwaarden. Een ongezonde en sociaal onhoudbare situatie. Bovendien beloofde de vorige minister van Werk Vandenbroucke bij de opstart alle strijkactiviteiten via dienstencheques onder het PC 110 onder te brengen. Deze belofte was de aanleiding om binnen de beroepsfederatie FBT diverse initiatieven te nemen om deze strijkdienst met dienstencheques uit te bouwen. Het gemeenschappelijke fonds van het PC 110 ondersteunde dit met financiële middelen.

De FBT en de sociale economie zijn er in geslaagd tot een duurzame samenwerking te komen. Deze samenwerking dreigt nu stil te vallen en te ontaarden in geruzie en discussies, omdat er verschillende loon- en arbeidsvoorwaarden komen. De strijksector creëert met 2.660 jobs de grootste tewerkstelling met dienstencheques.

FBT en UNIZO zijn ten zeerste verwonderd dat een minister van Werk eenzijdig de bevoegdheidsomschrijving van een paritair comité wijzigt. De sector, noch werkgevers, noch vakbonden werden geconsulteerd hierover zoals dit normaal voorzien is. De strijksector wordt zo voor een voldongen feit geplaatst. Het is ongehoord dat een socialistische minister van Werk op een dergelijke flagrante wijze inbreekt in het sociaal overleg.

Nadere info over dit persbericht:
Federatie van de Belgische Textielreiniging
Jan Lenaerts, voorzitter werkgroep strijkdienst met dienstencheques Tel.: 02/463 19 50
GSM: 0497 48 67 76
www.fbt-online.be

Thomas Compernolle, UNIZO adjunct-woordvoerder
Tel.: 02/238 05 07
GSM: 0484/59 80 98

URL: http://www.fbt-online.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR