Ingezonden persbericht


'Paspoort als ontstekingsmechanisme voor bom'

Toekomstige paspoorten met een rfid-chip kunnen worden gebruikt om een bom te laten ontploffen. De rfid-techniek moet worden toegepast om terrorisme te bestrijden, maar helpt hen juist bij het bereiken van hun doel, zo meldt Webwereld.

Paspoorten met een contactloze chip zijn niet noodzakelijkerwijs een goede stap in de strijd tegen terreur. Een gerichte aanslag wordt zelfs eenvoudiger. Dat bleek uit een demonstratie op de BlackHat-conferentie in Las Vegas waar Webwereld bij aanwezig was. Het bedrijf Flexilis filmde een bom die afgaat op het moment dat er een Amerikaans paspoort in de buurt is. De bom kan zo worden afgesteld dat deze afgaat indien er iemand met een andere nationaliteit in de buurt van de bom is. Ook Nederland heeft plannen om in de toekomst rfid-chips in paspoorten te verwerken.

Kern van het probleem is de zender in de chip, die continu een signaal afgeeft. "Dat de informatie van de reiziger versleuteld is, maakt niet uit", vertelt Kevin Mahaffey tegenover Webwereld. "De informatie over de nationaliteit is niet versleuteld, omdat dit nodig is voor de decryptie."

In de demonstratie, die ook als film beschikbaar is op de Webwereld-site, werd deze kennis gebruikt voor het koppelen van een explosief aan een rfid-lezer, die de bom laat afgaan op het moment dat een Amerikaans paspoort binnen een straal van tien meter is. "Dat wordt natuurlijk nog beter", denkt Mahaffey. "Als de Nederlanders straks zo'n paspoort hebben dan kun je daar natuurlijk op filteren."

Opvallend is dat Minister Pechtold in mei in antwoord op kamervragen over mogelijk misbruik van de rfid-technologie heeft aangegeven geen aanleiding te zien om het gebruik van de techniek te staken.

Het gehele artikel is te vinden op: http://www.webwereld.nl


Noot voor de redacties (