Gemeente Cromstrijen


04-08-2006

Zwemmen bij strandjes Haringvliet
sterk afgeraden

Afgelopen week zijn dode vissen en eenden gevonden in het water bij de strandjes aan de noordzijde van het Haringvliet bij Numansdorp. Deze vondst kan duiden op de aanwezigheid van botulisme. Wij raden u dan ook sterk af niet te zwemmen bij de strandjes. Het Haringvlietschap Zuid-Holland plaatst borden.

Officieel zwemwater provincie Zuid-Holland
De strandjes aan het Haringvliet zijn officiële zwemwateren in de provincie Zuid-Holland. De provincie controleert regelmatig de waterkwaliteit. Op de site van de provincie Zuid-Holland kunt u lezen of de provincie een officieel zwemverbod of een negatief zwemadvies heeft gegeven. U kunt ook bellen naar de zwemwatertelefoon (070) 4417550.

De gemeente Cromstrijen controleert iedere dag op de aanwezigheid van dode dieren. Wanneer wij deze vinden, laten wij ze controleren op de aanwezigheid van botulisme. Bel voor het doorgeven van dode dieren in het water met het gemeentehuis (0186) 656100.

Botulisme
Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. De bacterie die botulisme veroorzaakt kan zich snel vermenigvuldigen als er dode vogels of vissen in het water liggen, of wanneer het water boven de 20 graden Celsius komt.

Botulisme bij dieren kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. Er bestaat nogal wat verwarring over het gevaar van botulisme. De meest voorkomende soort in Nederland is gevaarlijker voor dieren dan voor de mens, maar voorzichtigheid blijft geboden.

Advies
Ga niet in het water in de buurt van zieke of dode dieren en raak besmette dieren niet aan. Met botulisme besmette dieren moeten zo snel mogelijk worden weggehaald. Dit is een taak van de gemeente. Bel daarom in het geval u dode vogels ziet de betreffende gemeente. Voor de strandjes aan de noordzijde van het Haringvliet is dit de gemeente Cromstrijen, telefoon (0186) 656100.