Ingezonden persbericht

Aan: Redactie politiek
Van: Jonge Socialisten in de PvdA

PvdA-jongeren dienen klacht tegen Elsevier in bij Raad van de Journalistiek

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) hebben een klacht tegen Elsevier ingediend bij de Raad van de Journalistiek. Elsevier-columnist Syp Wynia trekt daar in het artikel "Contacten: radicale aanhangers" van dd. 5 augustus j.l. een verband tussen de Jonge Socialisten en de Arabisch Europese Liga (AEL). Volgens de jongerenorganisatie van de PvdA is deze informatie volledig onjuist en zij eisen daarom een rectificatie en een uitspraak.

In het artikel wordt beschreven dat "buitenparlementaire steun in Nederland voor Hezbollah" zich concentreert bij de AEL, en dat deze indirect actieve banden zou hebben met de JS. Volgens Peter Scheffer, voorzitter JS is dit lariekoek: "Ik heb deze zogenaamde journalist nog nooit gesproken en de JS kijkt zeer genuanceerd tegen het conflict in het Midden-Oosten aan".

De Raad voor de Journalistiek toetst of journalistieke gedragingen de grenzen hebben overschreden. Volgens de JS is dat hier zeker het geval. "Volgens mij dient elke journalist over de juiste feiten te beschikken en deze middels hoor en wederhoor te checken, dat heeft Dhr. Wynia niet gedaan en hij heeft daarmee de naam van onze jongerenorganisatie te grabbel gegooid", aldus Scheffer.

De JS beraad zich nog op verdere (juridische) stappen tegen het weekblad Elsevier.

----------
**