KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

5-8-2006

Nederlands team wint Zilver en Brons op WK Laser Radial in L.A.

Het was een heel spannend einde aan een bijzonder evenement. De twee Stevens (le Fèvre en Krol) hebben het de hele week om de eerste 4 plaatsten uitgevochten met de Braziliaan Fabio Pillar en de Engelsman Jon Emmett.

De wind was iedere dag licht tot matig, uit ongeveer dezelfde
richting, met mooie golven en een lange deining. Het zeilen was moeilijk omdat de winddraaiingen klein maar heel belangrijk waren en het eenvoudig was om fouten te maken die vaak catastrofale gevolgen hadden voor de resultaten. En de laatste dag was het al niet anders.

Le Fèvre stond 5 punten voor op de Braziliaan en Krol stond vierde met slechts 1 punt verschil achter de Engelsman. Bij de eerste wedstrijd startten alle goede zeilers vlak bij elkaar aan de rechter kant van de lijn in de hoop een shift van rechts te krijgen. Na zes minuten kwam die shift en de hele rechtse groep ging over het veld naar de andere kant. Alleen Krol kon niet oversteken en kwam rond 15 om de bovenboei. De Braziliaan en le Fèvre hadden een mooi gevecht met Pillar, die won, met Steven le Fèvre als derde. Krol had een fantastisch voor-de-winds rak en eindigde als 10de.

De laatste wedstrijd werd vlak voor de laatst mogelijke starttijd van 16.00uur gestart, waarbij Krol er als een speer vandoor ging van de startlijn naar de bovenboei. Le Fèvre had ook een goed eerste rak en rondde die boei voor de Braziliaan, maar moest omdat hij de boei raakt een rondje draaien, waardoor hij helaas in een groep achtervolgende zeilers terecht kwam.

Zowel de Engelsman als de Braziliaan vonden wat extra wind in het voor-de-windse rak en kwamen als eerste en derde om de beneden boei, terwijl beide Nederlandse zeilers moeite hadden om bij hen te blijven. tweede positie, met de Engelsman (derde) en le Fèvre die het wanhopig probeerden te winnen van de rest van de vloot door links te hoeken en bijna succesvol.

Met nog slechts een voor-de-winds rak en een kort rakje naar de finish te gaan vond le Fèvre wat wind aan de rechterkant en het leek erop dat hij voor het veld langs zou gaan en de eerste positie overall zou behouden. Maar het was niet goed genoeg en hij finishte als tiende, en als tweede overall. Krol moest de Braziliaan inhalen en de Engelsman moest een plek verliezen om als derde overall te finishen.

De Engelsman verloor een overlap van de Nieuw Zeelander James Sandaal en Krol had nog een kans. Hij joeg achter de Braziliaan aan door naar links - waar meer wind zat - te kruizen en won het van Pillar op de finishlijn met een halve bootlengte.
Krol was door het dolle. Hij had de derde plek overall met gelijke punten van de Engelsman overgenomen.

Le Fèvre was een beetje teleurgesteld om als tweede te finishen maar zei Ik heb onder moeilijke omstandigheden goed gevaren maar de Braziliaan was net even sneller voor-de-wind; niet echt veel maar het maakte net het verschil. Ik ben gelukkig met het resultaat en ga tevreden met wat ik dit jaar bereikt heb naar huis. Le Fèvre is ook Europees Kampioen 2006 in de Laser Radiaal.

Coach Mark Littlejohn is gelukkig met de resultaten van het team van Project 2012, waarbij hij aantekent dat het Project de zeilers de kans heeft gegeven om zich te manifesteren in het veld van wereldzeilers en zij kunnen verder groeien naar een Olympische klasse, wetende dat zij mentaal sterk genoeg zijn om een medaille te winnen op het hoogste niveau.

Resultaten: Steven le Fèvre 2
Steven Krol 3
Rodie van Mackelenbergh 17
Stefan Veldman 58

De Braziliaan Fabio Pillar is de wereldkampioen 2006 geworden.

Het WK evenement voor de jeugd Laser Radial start aanstaande maandag op dezelfde locatie in Los Angeles.

Internetadres: www.laserklasse.nl