Gemeente Eindhoven

Persbericht 1 augustus 2006, 194

Verleggen stamriool op 18 Septemberplein

Maandag 7 augustus wordt op het winkel-/weekmarktgedeelte van het 18 Septemberplein gestart met het verleggen van het stamriool. Deze werkzaamheden duren tot maart 2007. Het stamriool heeft een afmeting van 2,4 x 2,7 meter en bestaat uit twee helften. Een deel voor het riool en het andere deel voor de rivier de Gender.

Daarmee wordt de eerste stap gezet om de rivier de Gender weer terug de brengen in de stad. De Gender gaat door dit riool stromen en in de toekomst ter hoogte van het NS-Station aan de Stationstraat weer boven de grond worden teruggebracht. Het verleggen van het stamriool start aan de noordoost-zijde van het plein, vanaf de verkeerskruising op de hoek van de Bijenkorf tot aan de hoek van de Piazza/Society Shop. Dit gedeelte van het plein wordt vanaf begin augustus met bouwhekken afgezet. Deze werkzaamheden duren tot november. Daarna wordt van begin januari tot maart 2007 het oude stamriool verwijderd over de gehele zijde bij Mc Donalds, C&A en Pearl, de bouwhekken worden dan naar die plek verplaatst. Tegelijkertijd wordt ook een nieuw riool gelegd van de Demer naar de Hermanus Boexstraat. In maart/april 2007 wordt gestart met de aanleg van de fietsenkelder met een capaciteit voor circa 1.900 fietsen en 65 bromfietsen.

Archeologie

Archeologisch onderzoek heeft aangetoond, dat zich op de plaats waar de ondergrondse fietsenstalling gerealiseerd wordt, zeer waarschijnlijk resten van een middeleeuwse stadspoort bevinden. De realisatie van de fietsenkelder biedt bij uitstek de kans om deze âWoenselse poortâ en de oude stadsgracht op te graven en de rijke historie van deze plek zichtbaar te maken aan een breed publiek. De mate waarin en de wijze waarop dat gebeurt is sterk afhankelijk van de (nog onbekende) staat waarin deze resten zich bevinden. De kansen om hier nu op een voor Nederlandse begrippen unieke wijze met archeologie om te gaan, wil de gemeente niet onbenut laten. Begin volgend jaar wordt daarom ook gestart met een archeologisch opgraving/onderzoek.

Kerstperiode

Gedurende de kerstperiode wil de gemeente er in ieder geval voor zorgen dat het plein in november en december weer even helemaal vrij is. Het plein wordt dan even teruggegeven aan de winkels, het winkelend publiek en kan voor eventuele andere evenementen tijdens deze periode gebruikt worden.

Bereikbaarheid winkels

De gemeente wil benadrukken dat alle winkels aan het 18 Septemberplein wel bereikbaar zijn tijdens de werkzaamheden en zal hiervoor verwijzingsborden plaatsen. Ook wordt met publiek via informatieborden gecommuniceerd over de werkzaamheden en dit project. De werkzaamheden zorgen voor overlast maar ze zijn noodzakelijk om het nieuwe 18 Septemberplein zijn definitieve vorm te geven.