Gemeente Heemskerk


maandag, 07 augustus 2006

IJmondgemeenten werken samen bij Eurppese aanbesteding WMO

De vier IJmondgemeenten, Heemskerk,Beverwijk, Uitgeest en Velsen werken samen bij de Europese aanbesteding van huishoudelijke verzorging

( in de Wmo hulp bij het huishouden genoemd). Dit doen zij naar aanleiding van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die inwerking treedt op 1 januari 2007. Naar verwachting wordt eind oktober 2006 een keuze gemaakt tussen organisaties die voor de gunning in aanmerking komen.

Tot 1 januari 2007 valt de huishoudelijke verzorging nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Met de invoering van de Wmo wordt dit de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Hiervoor volgen de gemeentes een proces van Europese aanbesteding. De randvoorwaarden waarop potentiële organisaties beoordeeld worden zijn gezamenlijk vastgesteld. Kwaliteit staat hierbij voorop. De randvoorwaarden zijn vastgelegd in het "Bestek Hulp bij het Huishouden". Dit bestek is door de vier IJmondgemeenten en met inbreng van verschillende cliëntenraden, Wmo-platforms en Wmo- klankbordgroepen opgesteld. Inwoners die met de overgang van huishoudelijke verzorging naar de Wmo te maken krijgen, worden uiteraard door de gemeenten op een later tijdstip geïnformeerd.



Met de invoering van de Wmo krijgen gemeenten meer mogelijkheden en middelen om een passend beleid te voeren op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De vier IJmondgemeenten hebben bij de uitvoering van de Wmo gekozen voor een optimale samenwerking. Dit doen zij om de onderlinge verschillen tussen de inwoners van de vier gemeenten zo klein mogelijk te laten zijn en natuurlijk ook omdat het efficiënter is.

---