Persbreichten Rijn & Venen, 11.20 uur

Utrecht, 07-08-2006

Inbreker aangehouden; tweede verdachte voortvluchtig

BREUKELEN - De politie heeft op maandag 7 augustus omstreeks 04.50 uur een 73-jarige man zonder vast woon- of verblijfadres aangehouden. De man wordt ervan verdacht samen met een nog voortvluchtige man ingebroken te hebben in een manege gelegen aan de Breukelerwaard. Uit de manege had men diverse paardrijzadels weggenomen.

Surveillerende politiemensen wilden omstreeks 04.45 uur de twee inzittenden van een personenauto controleren op de Breukelerwaard in de nabijheid van de manege. De auto ging er echter met hoge snelheid vandoor ondanks het verminderde zicht door mist. Mogelijk vergiste de bestuurder zich in de weg en reed een oprit van een woning langs Oud Aa op, waardoor zij niet verder konden en moesten stoppen.

Vrijwel onmiddellijk verlieten de twee inzittenden de auto. Na een korte achtervolging kon de 73-jarige man worden aangehouden. De tweede verdachte wist, ondanks een zoektocht waarbij een politiehond en een helikopter werden ingezet, uit handen van de politie te blijven. In de auto van de twee werden meerdere paardrijzadels aangetroffen. Het onderzoek naar de tweede verdachte wordt voortgezet. De 73-jarige man zit voorlopig vast voor nader onderzoek.

Bestuurder onwel: aanrijding

WILNIS Een 76-jarige bestuurder van een bestelbus is in de nacht van zaterdag op zondag onwel geworden waarna hij een aanrijding veroorzaakte. Op het verkeersplein van de Ir. Enschedeweg en de Bovendijk reed hij een middengeleider en twee verkeersborden omver. Het ongeval vond plaats omstreeks 05.45 uur. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

Jongens aangehouden met speelgoedvuurwapen

WOERDEN Vier jongens uit Woerden, drie van 15 jaar en een van 16 jaar, zijn zondagmiddag aangehouden wegens verboden wapenbezit. Een getuige zag omstreeks 14.30 uur hoe de jongens een vuurwapen verstopten onder een bankje van een motorboot waarmee zij voeren op de Binnengracht. De gealarmeerde politie nam een kijkje en trof inderdaad een wapen aan. Het bleek en net echt lijkend speelgoedwapen. In overleg met hun ouders krijgen de jongens een Halt-straf.

Jongen aangehouden na openlijke geweldpleging

MAARSSEN Een 15-jarige jongen uit Maarssen is in de nacht van zondag op maandag aangehouden op verdenking van diverse vernielingen. Een bewoner van Zebraspoor belde omstreeks 01.10 uur de politie dat een auto werd vernield door een groepje jeugd. Die bleek eigendom van een buurtgenoot. Ook diens hek en plantenbakken werden vernield. Toen het slachtoffer er iets van zei, begon men te schreeuwen en te schelden.

Het zou gaan om drie jongens. Zij maakten deel uit van een groep van circa 17 jongens en meiden. Onder hen bevond zich een man van circa 40 jaar oud. Agenten doorzochten de buurt en stuitten op een groep die wegrende. Daarop werd de achtervolging van één van hen, de 15-jarige verdachte, ingezet. Die wist aanvankelijk te ontkomen, maar werd later alsnog bij het station aangehouden. Die is ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Dronken automobilist rijdt autos aan

OUDEWWATER - Een 45-jarige automobilist uit Oudewater heeft zondagmiddag omstreeks 17.45 uur twee autos op de Tros aangereden toen hij probeerde in te parkeren. Hij bleek onder invloed van alcohol.

Omwonenden kwamen er op af nadat zij de eerste klap hadden gehoord. Zij spraken de bestuurder aan. Die was duidelijk beschonken. Daarop pakte een van de getuigen zijn autosleutels af en belde de politie. De ademanalyse op het politiebureau wees uit dat de man een alcoholgehalte had van 700 ug/l. Zelf beweerde de man dat hij het afgelopen etmaal slechts één glas wijn op had. Hij kreeg een rijverbod van acht uur en moest zijn rijbewijs inleveren. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.