Leefbaar Utrecht

Afschuwelijk ongeval op Oudegracht raakt Utrecht diep

maandag 7 augustus 2006

Leefbaar Utrecht heeft met afschuw kennis genomen van het trieste ongeval bij het optreden van Zuco103 op de Utrechtse Oudegracht jl. zondagavond. Een ingestorte trap tussen de werf en de straat, heeft een flink aantal (zwaar) gewonden tot gevolg gehad. Leefbaar Utrecht hoopt op een spoedig herstel voor alle betrokkenen, maar stelt ondertussen een aantal vragen aan het Utrechtse college van burgemeester en wethouders, die moeten bijdragen aan een heldere kijk op de situatie en hopelijk bijdraagt aan het voorkomen van dergelijke ongelukken in de toekomst.

Leefbaar Utrecht vraagt al een aantal jaren aandacht voor het achterstallig onderhoud van de openbare ruimte in Utrecht. En hiervoor is ondertussen al 40 miljoen ¤ extra beschikbaar gekomen, de zogenaamde Oldenborggelden. Op 28 juni tijdens de commissie Verkeer en Beheer werden nog mondeling vragen
gesteld over de onderhoudsachterstanden aan de werven. Zie http://www.leefbaarutrecht.nl/?p=268

Zondagavond stortte tijdens het concert van ZUCO103 de trap naar de werf bij de Stadhuisbrug in. En aantal zeer ernstig gewonden waren het gevolg. Voor ons is het de vraag in hoeverre achterstallig onderhoud hierbij een rol kan hebben gespeeld.

Zoals bij meerdere evenementen aan en in de Oudegracht, worden ook de trappen gebruikt als staanplaats, om te kijken. Ook nu stond de trap vol met toeschouwers en werd er volgens ooggetuigen op gedanst. Een trap is natuurlijk geen danspodium, maar het is volstrekt begrijpelijk dat er geswingd wordt bij een optreden.

Leefbaar Utrecht heeft naar aanleiding van dit ongeval de volgende vragen:


1. Is in de vergunningverlening voor dit evenement iets geregeld over het gebruik van de trappen aan de Oudegracht?

2. Is er iets geregeld over het bereikbaar houden van de trappen als aan- en afvoerroute van en naar de werven?

3. Wordt er tijdens een evenement gecontroleerd op het begaanbaar houden van trappen als aan- en afvoerroute?

4. Volgens ooggetuigen is al enkele uren voor het ongeluk aan beveiligingspersoneel aangegeven dat de trap erg vol stond met toeschouwers. Volgens diezelfde getuigen is daar niets mee gedaan. Was het beveiligingsbedrijf in staat om een juiste inschatting te maken m.b.t. het gebruik van deze trap?


5. Is er een periodiek onderhoudsplan voor de trappen aan de Utrechtse grachten?

6. Wanneer is deze trap voor het laatst gecontroleerd?
7. Er zijn meer trappen met deze constructie aan de Oudegracht. Hoe is de staat van deze trappen?


---------------------- einde persbericht ------------------------

Voor vragen of opmerkingen:
Hans Berends, woordvoerder: 06 - 5106 9302

Bijgevoegde foto mag vrij van rechten gebruikt worden o.v.v. fotograaf J. Koppenhol.

Kijk op www.leefbaarutrecht.nl voor het
laatste nieuws!