Gemeente Heusden


Heusden feest augustus 2006
Heusden feest
Wie heeft er geen zin in een feestje? Het is een feest om in Heusden te wonen. In deze gemeente zijn er bijna 80 horecagelegenheden, waar gefeest, gedronken en gegeten kan worden. De grootste kernen Drunen en Vlijmen doen op horecagebied niet veel voor elkaar onder, maar ook de cafés en restaurants in de vesting Heusden en het buurtschap Giersbergen trekken veel bezoekers. Veel bruine cafés zijn er de laatste jaren niettemin verdwenen, zoals dat van Doruske Elshout in Drunen, De Ster in Nieuwkuijk en café 't Centrum in Vlijmen. Wie kent nog het café van Pietje Engelen aan de Wolput in Vlijmen? Gelukkig zijn daarvan foto's bewaard gebleven.
Historicus Kees van den Oord heeft een prachtig fotoboek van 88 pagina's gemaakt over de feesten in Heusden, Vlijmen en Drunen van vroeger en nu. Feesten is in 2006 het thema van Open Monumentendag De gemeente Heusden wil dit uitgebreid met zijn inwoners vieren. Van den Oord besteedt in zijn boek niet alleen aandacht aan de kalenderfeesten door het jaar heen, zoals carnaval, sinterklaas en kerstmis, maar ook aan familie-, straat- en buurtfeesten, zoals gouden bruiloften die vroeger met grootse optochten werden gevierd.. Marja Kivits en Leo Sikkers uit Vlijmen hebben hem bij dit onderzoek geholpen. Nico de Bont uit Nieuwkuijk en het Streekarchief Land van Heusden en Altena stelden hun rijke fotocollecties voor het speciale feestboek ter beschikking. De gemeente Heusden en Horeca Belangenvereniging Heusden (HBVH) ondersteunen het boek en geven een bijzondere fietsroute uit langs de feestcentra: Heusden op stap
Het boek `Heusden feest' en de fietsroute worden op donderdagmiddag 17 augustus om 16.00 uur gepresenteerd in café In den Gekroonde Hoed te Elshout. Het boek ISBN 90-74711-18-9 wordt uitgegeven door de projectorganisatie Open Monumentendag Heusden en Altena. Het is voor 7,50 euro te koop bij het Heusdens Buro voor Toerisme in Heusden en de plaatselijke boekhandel.
Geplaatst op: 7 augustus 2006