Unicef



Zuid-Sudan: leren in een legertent 07 augustus 2006, Juba - Noord- en Zuid-Sudan hebben twintig jaar oorlog met elkaar gevoerd, maar in 2005 hebben de strijdende partijen een vredesakkoord getekend. Meer dan 80.000 mensen die voor de oorlog op vlucht waren geslagen, zijn teruggekeerd naar Zuid-Sudan. De kinderen van deze voormalige vluchtelingen moeten naar school, maar de scholen in Zuid-Sudan kunnen zo'n grote toestroom leerlingen zonder hulp niet aan.

De leerlingen van de Buluk A-school krijgen hun schoolboeken uitgereikt. Foto: Unicef Sudan/2006/Beck
De leerlingen van de Buluk A-school krijgen hun schoolboeken uitgereikt. Foto: Unicef Sudan/2006/Beck

Zo ook in Juba, waar Buluk A overspoeld wordt met inschrijvingen. Buluk A is de enige openbare school waar Engels wordt gegeven. Ze is daarom erg in trek bij de duizenden kinderen die destijds uit Sudan moesten vluchten, meestal naar Engelssprekende buurlanden. Het gevolg is dat ze hun oorspronkelijke taal, het Arabisch, niet of nauwelijks beheersen.

"Voor het vredesakkoord schreef ik jaarlijks zo'n 1300 leerlingen in", vertelt Rejoice Jada van Buluk A. "Afgelopen jaar hadden we meer dan 5.000 aanvragen! We hebben er uiteindelijk 2.895 kunnen toelaten, maar dat is natuurlijk eigenlijk veel te veel!"

Leve het leger!
Unicef, al meer dan een jaar intensief bezig om zo snel mogelijk 1.6 miljoen kinderen in Sudan weer naar school te krijgen, is in Juba een unieke samenwerking aangegaan: met het leger. Niet meteen de eerste partner waar je aan denkt. Maar met de aanwezige VN-vredesbewaarders uit Bangladesh was het goed zaken doen.

De Bengalezen stelden acht legertenten, zo groot als een klaslokaal, beschikbaar. Ze staan intussen opgesteld rond Buluk A. En, hoewel niet perfect, kan er goed les in worden gegeven. "Het moet een aparte basisschool worden", vertelt Isidoro Asuk van het ministerie van onderwijs. "Dankzij de Bengalezen en dankzij Unicef."

De lesstof wordt alvast even doorgenomen. Foto: Unicef Sudan/2006/Beck De lesstof wordt alvast even doorgenomen. Foto: Unicef Sudan/2006/Beck

In het kader van het 'Go to School'-project, heeft Unicef in het zuiden van het land ruim 200 schooltenten opgezet. Ook worden in razend tempo extra docenten opgeleid om de toestroom van kinderen op te vangen. Daarnaast wordt voorzien in lesmateriaal. Alleen in Juba zijn het afgelopen jaar al meer dan 125.000 lesboeken op scholen afgeleverd.

Meer vrienden
Dat kinderen op deze manier toch snel(ler) naar school kunnen is belangrijk vanwege twee redenen. Ten eerste moet de tijd dat ze niet naar school kunnen zo beperkt mogelijk blijven. Elke schoolloze dag, is een verloren dag. Maar daarnaast is het ook van belang voor de sociale ontwikkeling van kinderen.

De dertienjarige Emmanuel zegt het treffend. "Ik had niemand om mee te spelen en ik kon met niemand praten. Toen kreeg ik m'n boeken en kon ik eindelijk naar school. Nu krijg ik elke dag meer vrienden."