Provincie Overijssel

Defensie sluit munitiedepot Hellendoorn

Defensie heeft besloten dat het munitiecomplex Bruineveld, ten zuiden van Daarle in de gemeente Hellendoorn, uiterlijk op 31 december 2009 wordt gesloten.

Het was lange tijd onzeker óf en wanneer dit terrein doorgeleverd kon worden. Provincie Overijssel, gemeente Hellendoorn, DLG en Domeinen hebben zich gezamenlijk ingezet voor de sluiting van dit complex. Binnen de veiligheidszones rond het complex zijn de ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische bedrijven en woningen beperkt. Daarnaast brengt het complex en de bijbehorende munitietransporten veiligheidsrisicoâs met zich mee en belemmert het complex de uitvoering van het Reconstructieplan Salland-Twente. Genoemde partijen zijn blij dat Defensie nu duidelijkheid heeft gegeven over de sluiting van het complex.

Nieuwe bestemming

Provincie Overijssel, gemeente Hellendoorn, Domeinen, andere betrokkenen en DLG zoeken naar een nieuwe bestemming die het beste bij het gebied past. Het is hierbij van belang dat de nieuwe functie de bedrijfsvoering van de omringende boerenbedrijven niet belemmert en dat deze een bijdrage levert aan de omringende natuur- en landschapswaarde.

In 2004 heeft Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het ministerie van LNV de opdracht gekregen om, in nauwe samenwerking met Dienst Domeinen Onroerende Zaken, voor 53 overtollig geworden militaire terreinen (in totaal 2100 ha) een nieuwe bestemming te vinden. In de provincie Overijssel gaat het om 4 terreinen waarvan het munitiecomplex Bruineveld er één van is.