Het Nederlandse Rode Kruis

07 augustus 2006
Tropische stormen richten ravage aan in China

Opeenvolgende tyfonen richten verwoestingen aan in China

Tropische stormen richten in het Oosten verwoestingen aan. In China vinden de ergste overstromingen in jaren plaats. Al 5 tyfonen raasden sinds mei over het Chinese vasteland. Men schat dat zon 250 miljoen mensen zijn getroffen.

Voedsel, tenten, dekens
De laatste tyfoon Kaemi trok op 25 juli over China. De storm ging gepaard met slagregens en veroorzaakte overstromingen in Chinas zuidelijke provincies. Het Rode Kruis deelt de komende zes maanden voedsel, tenten en dekens uit aan meer dan 60.000 families. Ook helpt het Rode Kruis mee aan de herbouw van huizen voor 1200 arme families.

Er zijn al meer dan 1400 mensen omgekomen. 250 miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen

Ieder jaar vinden honderden mensen de dood ten gevolge van de tropische stormen. Dit jaar echter kwamen de stormen eerder dan verwacht en er zijn al meer dan 1400 mensen overleden. De laatste drie maanden moesten miljoenen mensen geëvacueerd worden. Honderdduizenden boeren zijn hun huis en bedrijf kwijtgeraakt, vertelt Alistair Henley, van het internationale Rode Kruis in Beijing.

Vooral boerenland verwoest

Vooral boeren hebben het moeilijk. Honderdduizenden raakten hun huis en hun bedrijf kwijt

Officiële instanties schatten in dat meer dan een miljoen huizen beschadigd is. Zon 253 miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen. Miljoenen hectaren boerenland zijn verwoest. De overstromingen eisen vooral een zware tol van vrouwen in het landelijke gebied. Zij zijn vaak degenen die achterblijven om voor de kinderen en ouders te zorgen. De mannen trekken naar de steden om geld te verdienen, zegt Wang Ping van het Chinese Rode Kruis.

Vrijwilligers van het Chinese Rode Kruis delen hulpgoederen uit zoals tenten, water, waterzuiveringstabletten, rijst en dekens. Het Chinese Rode Kruis is goed geëquipeerd om snel te reageren bij een ramp. Er zijn verschillende pakhuizen waar hulpgoederen zijn opgeslagen. Vrijwilligers zijn getraind in hulpverlening na rampen, eerste hulp en logistiek.

Meer informatie:

* Lees meer over de hulpverlening van het Rode Kruis in China op de website van het internationale Rode Kruis