GTI NV

GTI FIB realiseert tweede Dynamisch Cross-Flow Filter in industrie

Leeuwarden, 7 augustus 2006

GTI FIB ontwierp en produceerde in opdracht van Romi Smilfood te Heerenveen een zelfreinigend dynamic cross flow membraanfilter voor het behandelen van vethoudend afvalwater. Onlangs heeft GTI dit vernieuwende membraanfilter in bedrijf gesteld. GTI heeft een exclusiviteitsrecht op deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van filtratie en separatie.

Als dochteronderneming van het Nederlandse levensmiddelenconcern Koninklijke Smilde BV, vertegenwoordig Romi Smilfood de business unit margarines, oliën en vetten.

In de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie wordt membraantechniek veelvuldig toegepast. Maar vrijwel alleen voor dunnere vloeistoffen. Met conventionele membraanfiltratie lukt het niet of nauwelijks om vet, olie of andere vloeistoffen met een hoog vaste stofgehalte te filteren. GTI FIB biedt nu met hun Dynamisch Cross-Flow Filter een effectieve methode om dergelijke vloeistoffen snel en eenvoudig te filteren. Zo had Alcoa te Harderwijk in januari 2006 de primeur in Nederland. De aluminiumverwerkende multinational verwijdert succesvol minerale olie uit een afvalwaterstroom.

Roterende filterschijven voorkomen door continue turbulentie en centrifugaalkracht een vroegtijdige verstopping van de membraanporiën. Vaste bestanddelen en vetten worden door deze Hi-Shear toepassing als het ware van het filteroppervlak af geslingerd, waardoor emulsies gebroken worden. Bij vethoudende afvalwaterstromen zoals in de margarine en frituurolieproductie, worden ook wel vetafscheiders (skimmers) gebruikt die de drijvende vetlaag ontdoen van het water.

Het zelfreinigende membraanfiltratie systeem is inzetbaar in diverse industrievormen voor het reinigen en hergebruiken van proceswater en indikken van afvalstromen. Hergebruik van proceswater is een manier om het bedrijfsproces te optimaliseren. Een bedrijf bespaart kosten door grondstof uit het afvalwater te halen om dat opnieuw te gebruiken. Ook kan een bedrijf op de afvalkosten besparen door het indikken, dus ontwateren van afvalstromen. Wanneer een afvalstroom door het ontwateren dikker is, heeft het dus een kleiner volume en dat scheelt in de afvalkosten. Voor de ontwerpfase voert GTI FIB altijd eerst een onderzoek uit dat bestaat uit een veldtest, meestal volgend op een laboratoriumtest.

GTI FIB is een specialistisch bedrijf met een pakket aan technische producten en diensten, vooral voor de procesindustrie. Roestvrijstalen componenten en totaaloplossingen vormen de basis.

Voor meer informatie kunt u terecht bij GTI FIB Leeuwarden, Marjon Bakker - Hiemstra, Marketing medewerker, telefoon 058 - 2945737 of e-mail: marjon.bakker@fib.nl.