Unicef



Libanon: zware klus voor uitvoerders vaccinatiecampagne 07 augustus 2006, Beiroet - Het Libanese ministerie van gezondheidszorg organiseert samen met Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een vaccinatiecampagne tegen mazelen en polio. Door het aanhoudende conflict tussen Israël en Hezbollah valt het niet mee om de campagne goed ten uitvoer te brengen.

Vluchtelingen tussen de puinhopen in Aitaroun, Zuid-Libanon. Foto: AP/Fraye
Vluchtelingen tussen de puinhopen in Aitaroun, Zuid-Libanon. Foto: AP/Fraye

Als mensen dicht op elkaar leven en de hygiënische omstandigheden slecht zijn, is de kans op de uitbraak van ziektes groot. Daarom willen de Libanese autoriteiten alle door de oorlog ontheemde kinderen vaccineren tegen polio en mazelen.

Vluchtelingen verspreid over het land De campagne is vorige week in de Libanese hoofdstad Beiroet begonnen en breidt zich nu uit naar andere delen van het land. Maar het valt niet mee om alle kinderen te bereiken. Zo'n 130.000 vluchtelingen verblijven in 823 scholen en andere openbare gebouwen. Een nog groter aantal - 565.000 - heeft onderdak gevonden bij vrienden en familie. Voor de vaccinatieteams wordt het reizen steeds lastiger, door een groeiend tekort aan brandstof.

Ook maakt Unicef zich zorgen over het op tijd leveren van polio- en mazelenvaccins. De vaccins worden via Syrië naar Libanon gebracht. Als de levering vertraging oploopt, kan dat het welslagen van de campagne in gevaar brengen.