Ingezonden persbericht


Provinciale politici blijven achter op internet

Nijmegen, 7 augustus 2006

Provinciale politici presenteren zich slecht op internet. Bijna 90% van de provinciale politici in Nederland heeft geen persoonlijke website. De provinciale politici die wel over een eigen website beschikken, bieden hoofdzakelijk informatie als een CV, een weblog en een paar links. Ruim 44% van de provinciale politici heeft de website langer dan een maand niet meer geactualiseerd. Ook kunnen kiezers beter geen vraag stellen via de website. Meer dan 42% van de politici reageerde niet.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder alle provinciale politici in Nederland uitgevoerd door bestuurskundig adviesbureau Daadkracht uit Nijmegen. De 88 persoonlijke websites waren van 56 Statenleden, 28 Gedeputeerden en 4 Commissarissen van de Koningin. De websites zijn onderzocht op onder andere functionaliteiten website, actualiteit, reactiemogelijkheid en het beantwoorden van e- mails.

Functionaliteiten
Provinciale politici met een persoonlijke website gebruiken voornamelijk de functies: CV (73%), weblog (75%) en links (63%). De politici maken weinig tot geen gebruik van andere functionaliteiten om de kiezer te informeren, zoals standpunten (33%), een agenda (35%), foto's (18%), een nieuwsbrief (5%), downloads (10%) of veelgestelde vragen (9%). Interactieve mogelijkheden om de kiezer te betrekken, zoals een peiling (14%), discussieforum (0%) en chat (1%) benutten de politici vrijwel niet.

Actualiteit
De persoonlijke websites van de provinciale politici zijn niet actueel. Minder dan een kwart van de politici actualiseert de website binnen één tot drie dagen. Ruim 44% van de politici heeft de website langer dan een maand geleden voor het laatst geactualiseerd. De Statenleden en Gedeputeerden vernieuwen hun persoonlijke websites vaker dan de Commissarissen van de Koningin.

E-mailrespons
Bij 73 provinciale politici staat er een e-mailoptie op hun persoonlijke website vermeld. Meer dan 42% van deze provinciale politici reageerde niet op een vraag gesteld per e- mail. Van de politici die wel reageerden, stuurde 47% binnen drie dagen een antwoord. De Commissarissen van de Koningin reageerden sneller op de vraag per e-mail dan de Statenleden en de Gedeputeerden.

Top 3
De top drie van de provinciale politici:

1. Frank Weijnen (Overijssel). Score: 71,43%
Onno Hoes (Noord-Brabant). Score: 71,43%
3 Toine van Bergen (Gelderland). Score: 66,67%

Onno Hoes
Onno Hoes, Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, heeft de hoogste score in het onderzoek. Hoes vindt het jammer dat weinig provinciale politici gebruik maken van een website: "Het is een gemiste kans. De provinciale politiek staat al verder van de mensen dan de gemeentelijke of de landelijke politiek. Een website is toch iets van de laatste tijd en wordt daardoor nog niet helemaal als serieus instrument gezien. Jammer. Ik denk dat je er tijd voor moet maken. Je moet het ook leuk vinden, zo simpel is het dan ook weer. En ik vind het leuk."



Ingezonden persbericht