Ingezonden persbericht


DE ONDERNEMERSCOACH: VANDAAG WERKEN AAN HET SUCCES VAN MORGEN

Een echte ondernemer wil vooruit met zijn bedrijf. Stilstand is immers achteruitgang. Om ondernemers te begeleiden in dit groeiproces, te helpen de juiste weg te vinden, heeft de ZLTO de OndernemersCoach in het leven geroepen. De OndernemersCoach helpt kansen en bedreigingen te signaleren; de coach stelt ondernemers in staat vandáág te werken aan het succes van morgen!

Iedere ondernemer loopt tegen vragen aan. Hoe kan ik de kostprijs verlagen? Zijn er manieren om tot een efficiëntere bedrijfsvoering te komen? Kies ik voor specialisatie of voor schaalvergroting? Kortom, een ondernemer is altijd bezig met de toekomst van zijn bedrijf. Voor ondernemende en management gerichte agrariërs die zichzelf willen bekwamen en de resultaten van hun bedrijf willen verbeteren, heeft de ZLTO begin 2004 de OndernemersCoach in het leven geroepen.

Rollen
De OndernemersCoach heeft drie verschillende rollen. In de eerste plaats is de coach een kritische gesprekspartner, die de ondernemer adviseert, coacht en begeleidt. Zowel op persoonlijk niveau als op bedrijfsniveau. Daarnaast vormt de OndernemersCoach een kennis- en netwerkmakelaar. Dat houdt onder meer in dat hij ondernemers in contact brengt met de juiste personen en instanties of agrariërs met soortgelijke ambities bij elkaar brengt. Tot slot is de coach een soort van relatiebeheerder, een schakel tussen de ZLTO en haar leden. De coach werkt nauw samen met ZLTO Belangenbehartiging, ZLTO Projecten en ZLTO Advies en kan daarom als aanspreekpunt, als loket voor ondernemers fungeren. Daarnaast koppelt de OndernemersCoach signalen van de leden terug naar de organisatie én andersom! Samengevat helpen de zeven OndernemersCoaches, voor elke sector één, ondernemers bij het maken van de juiste keuzes. Zij begeleiden boeren en tuinders bij het verstevigen en ontwikkelen van hun plannen op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. Ook geven de coaches de kennis die nodig is om kansen en bedreigingen te kunnen signaleren en hiermee aan de slag te gaan.

Waardevol
Robbert van Gils uit Dongen riep de hulp van de OndernemersCoach in toen bleek dat zijn tuinbouwbedrijf in de toekomst zou moeten wijken voor industrie. "Toen ik dit te horen kreeg, rezen er velerlei vragen. Moest ik überhaupt wel verder gaan met mijn bedrijf en zo ja, hoe dan? De OndernemersCoach heeft samen met mij de diverse mogelijkheden op een rijtje gezet en de voor- en nadelen van deze opties bekeken. Op basis hiervan heb ik uiteindelijk besloten het bedrijf voort te zetten op een andere locatie. Al met al heb ik de hulp van de OndernemersCoach als zeer waardevol ervaren. Het is goed als iemand over je schouder meekijkt. Daarbij laat de OndernemersCoach je als ondernemer kritisch naar je eigen situatie kijken. Hij let op zaken waar je zelf minder oog voor hebt."

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft zo'n 19.000 leden die ruim 12.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie M. Venner, woordvoerster. Telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36.
Kenmerk
ZGDW.06.0067
Datum
7 augustus 2006
Doorkiesnummer
013-583 63 36

---- --