Gemeente Breda

Breda start openbare aanbesteding huishoudelijke verzorging Wmo: zoveel mogelijk keuzevrijheid voor inwoners

Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op 1 januari 2007 worden gemeenten verantwoordelijk voor het organiseren van huishoudelijke verzorging. Daarvoor start de gemeente Breda vandaag een Europese aanbesteding.

De gemeente wil zoveel mogelijk aanbieders die nu ook al in de gemeente actief zijn contracteren, om inwoners voldoende keuzevrijheid te bieden uit grote en kleine zorgaanbieders, ook dichtbij huis. Ook wil de gemeente daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat gebruikers van huishoudelijke verzorging op 1 januari moeten overstappen naar een andere zorgaanbieder.

De overheveling van de huishoudelijke verzorging uit de AWBZ naar de gemeenten is een van de belangrijkste gevolgen van de invoering van de Wmo op 1 januari 2007. De gemeente beoogt een soepele overgang van de huishoudelijke verzorging van de AWBZ naar de Wmo. Een belangrijk streven daarbij is dat de circa 5.000 à 6.000 huidige gebruikers van huishoudelijke verzorging hulp kunnen blijven afnemen van hun huidige aanbieder. Ook wil de gemeente voldoende keuzemogelijkheid bieden: uit zowel de grote zorgaanbieders, als kleinere instellingen bij de inwoner om de hoek. De gemeente kiest voor concurrentie op kwaliteit door het aangaan van raamovereenkomsten met meerdere aanbieders tegen een door de gemeente vastgestelde maximumprijs.

Inwoners kunnen zelf de aanbieder van hun keuze kiezen, bijvoorbeeld op basis van de informatie die het nieuwe loket Wegwijs, dat in 2007 van start gaat, verstrekt over alle aanbieders. Kan of wil een burger niet zelf kiezen, dan adviseert de gemeente een van de aanbieders. Dat doet de gemeente op basis van criteria, die te maken hebben met extra kwaliteiten die aanbieders bieden, zoals een lager tarief, ruimere werktijden, of specialisatie in het bedienen van verschillende culturen. Een ander criterium is dat organisaties met de gemeente willen meedenken over de samenhang tussen de Wmo en het re-integratiebeleid van de gemeente, en bijvoorbeeld stage- of werkervaringsplaatsen overwegen of gaan aanbieden.

Op de website van de gemeente Breda staat meer informatie over de aanbesteding. Het bestek voor de aanbesteding kan men op deze website downloaden. Kandidaat-zorgaanbieders kunnen zich tot en met 5 oktober 2006 inschrijven. In november wordt bekend met welke zorgaanbieders de gemeente een contract afsluit.

Breda, 7 augustus 2006