LTO Noord

Voorzitter Jan Wolleswinkel (LTO/NOP) over vogelgriep

âOpluchting over eerste onderzoeksresultatenâ

Aan de ene kant opluchting over de eerste onderzoekresultaten na de screening, aan de andere kant zorgen over de internationale handel en handelspolitiek. Zo vat voorzitter Jan Wolleswinkel (LTO/NOP) zijn reactie samen op het (basis)overleg van hedenmorgen op het ministerie van LNV. Volgens hem gaat het de goede kant op: âAls medio volgende week blijkt dat er geen nieuwe verdachte gevallen bij komen, dan kunnen we snel terug naar een situatie ânormaalâ. Gezien het gevaar dat de ziekte om zich heen had kunnen grijpen, zouden de gevolgen voor de sector beperkt kunnen blijven. Zonder tegenslagen kan het alles bij elkaar meevallen.â

Wolleswinkel hoop dat de maatregelen die sinds dinsdag gelden in het gebied, waaronder een vervoersverbod van kippen, mest en dierproducten, volgende week kunnen worden opgeheven. âEr is vanmorgen langdurig gesproken over de handelspolitieke belemmeringen. Naast enkele al bekende landen doen nu ook Rusland en Roemenië moeilijk over Nederlandse pluimveeproducten. Vertegenwoordigers van LNV doen er alles aan om de gevolgen beperkt te houden.â De extra druk op de afzetmarkt komt volgens de voorzitter op een moment dat de prijzen van kippenvlees wat aantrokken en de eierenprijzen al slecht waren.

De stagnerende afzet van pluimveemest naar Duitsland en in mindere mate België leidt tot steeds grotere voorraden mest op de bedrijven. De blokkade naar Duitsland duurt nog voort. Afgesproken is dat LNV na het bekend worden van de resultaten van de laatste monsters direct contact zal opnemen met Duitsland om de export weer snel op gang te krijgen. Ervan uitgaande dat de uitslagen van alle bedrijven negatief blijven, zullen ook versoepelingen van nog bestaande vervoersverboden zo vlot mogelijk worden doorgevoerd.

Onderzoek van materiaal van het geruimde pluimveebedrijf heeft een zodanige AI-besmetting laten zien, dat Nederland deze moest melden bij Werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). Dit houdt in dat ons land gedurende drie maanden geen AI-vrije status heeft. Voor de export naar derde landen van pluimvee(producten) leidt dit tot extra eisen en voorwaarden in het handelsverkeer. Ook dit zal zekere negatieve uitwerking hebben op de markt, stelt Wolleswinkel.

âVoorzichtig ga ik er vanuit dat we niet in een crisisdraaiboek terechtkomenâ, aldus Wolleswinkel. Hij stelt nadrukkelijk dat de gevolgen van de nog bestaande beperkingen en regelingen voor individuele ondernemers op bedrijfsniveau niet onderschat mogen worden. âHet leidt in alle schakels van de kolom altijd tot kleine en grote problemen, waar je je als individuele ondernemers maar mee moet zien te redden. Wij doen ons uiterste best om de negatieve gevolgen tot een minimum te beperkenâ.

Vrijdag 4 augustus 2006