Financiering van het FAVV: nieuwe wet biedt aan verschillende sectoren een vrijstelling of een vermindering van de heffing verschuldigd aan het Agentschap. Ten gevolge van de wet houdende diverse bepalingen van 20 juli 2006 vestigt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de aandacht op het feit dat de jaarlijkse heffing aan het FAVV niet verschuldigd is door kleine operatoren van de primaire plantaardige productie die een hobby beoefenen en aan volgende voorwaarden voldoen:


- de activiteit wordt niet uitgeoefend ten titel van hoofd- of bijberoep;

- zij brengt niet meer op dan 2 500 euro netto per jaar (gemiddelde te berekenen over een periode van 3 jaar);

- de operator is eigenaar van de bewerkte grond;
- de opbrengst wordt voortgebracht door een oppervlakte van


- maximaal 50 are voor aardappelen en hoogstamfruit,
- of van maximaal 25 are voor laagstamfruit,

- of van maximaal 10 are voor andere plantaardige producten.

Het gaat hier om een schikking met een sociaal karakter vergelijkbaar met de schikking die getroffen werd voor de houders van een beperkt aantal nutsdieren.

Daarnaast bepaalt de wet ook dat operatoren uit de sector kleinhandel waarvan de omzet van de activiteit binnen de voedselketen, minder dan 50 % van de globale omzet uitmaakt en wiens activiteit enkel bestaat uit het te koop aanbieden aan de eindverbruiker van verpakte dranken en/of voorverpakte levensmiddelen met een minimale houdbaarheid van drie maanden bij omgevingstemperatuur, slechts 33 % van de forfaitaire heffing verschuldigd zijn.

Deze laatste schikking mikt vooral op sommige krantenverkopers en benzinestations. De risico's verbonden aan de aangehaalde levensmiddelen zijn kleiner hetgeen minder controles vanwege het Agentschap verantwoordt.

Deze regeling is dit jaar reeds van toepassing. Het Agentschap maakte met de betrokken beroepsorganisaties de nodige afspraken teneinde de operatoren die recht hebben op de vermindering of vrijstelling, te kunnen bereiken. Desalniettemin kan iedere operator die een factuur ontvangen heeft en die van mening is aanspraak te kunnen maken op deze regeling, een bezwaarschrift indienen bij het FAVV.

De apotheken en de groothandelaar-verdelers van farmaceutische producten zijn in 2006 een forfaitaire heffing verschuldigd van 50 euro. Uit zorg voor een administratieve vereenvoudiging zullen de tarificatiebureau dienen als tussenpersoon voor de betaling.

Vanaf 2007 zullen de levensmiddelen (babyvoeding, nutriënten,...) die verkocht worden in apotheken gecontroleerd worden door het Geneesmiddelenagentschap op basis van het controleprogramma van het FAVV;

contactpersoon voor de pers: pascal houbaert 0475 20 66 73