Programma Elektronische Provincies


Schrijfwedstrijd 'De overheid schrijft stukken beter' (7 augustus 2006)

Minister Nicolaï bij zijn aantreden: 'Ik houd van kort en duidelijk. Ik weet dat het moeilijk is van ingewikkelde zaken de kern helder weer te geven.'

De Adviesgroep Communicatie Provincies staat achter het initiatief van communicatiebureau Schouten en Nelissen om een nationale schrijfwedstrijd voor de overheid te organiseren en het doelgroepgerichte schrijven te promoten. Daarom nodigen we de provinciemedewerkers uit om een gooi te doen naar de titel van 'Best schrijvende ambtenaar van 2006!'

Waarom een schrijfwedstrijd?
Het zal niemand ontgaan: het is voor journalisten op dit moment heel gemakkelijk
m een beeld naar voren te brengen van een overheid op afstand, die niet handig is in het helder overbrengen van een boodschap. In kranten, op radio en televisie wordt gemakkelijk de karikatuur neergezet van de ambtenaar die graag lange, saaie en ontoegankelijke stukken schrijft. Deze wedstrijd is een kans om het tegendeel te bewijzen.

Wie staan er achter deze wedstrijd?
DG Andere Overheid heeft haar wimpel toegekend aan dit initiatief. Voor de ministeries heeft het SG-beraad zich achter deze wedstrijd geschaard; voor de provincies denkt de Adviesgroep Communicatie Provincies mee, namens de gemeenten de Directie Communicatie van de VNG.
Bovengenoemden stemmen in met doelstelling en opzet van de wedstrijd en zijn intermediairs in het koppelen van schrijvende ambtenaren aan de wedstrijd.

Schouten & Nelissen organiseert de schrijfwedstrijd in samenwerking met hoofdsponsor Adecco, wereldmarktleider in HR-services. Daarnaast doen mee: SDU Uitgevers en Wegener-Huis-aan-huiskranten.

Hoe verloopt de finale?
Op 29 november vindt om 16.00 uur de finale plaats in Den Haag: twaalf finalisten komen bijeen voor de felbegeerde titel van de 'Best Schrijvende Ambtenaar 2006'.
Onder toeziend oog van een deskundige jury onder leiding van mevrouw Annemarie Jorritsma en in aanwezigheid van journalisten en meegebrachte fans wijst de jury uit de twaalf genomineerden drie winnaars aan. Uit de drie winnaars zal ten slotte een superwinnaar gekozen worden: de Best Schrijvende Ambtenaar 2006. De drie winnaars gaan naar huis met een pakket praktijkgerichte boeken van SDU Uitgevers en uitgeverij Thema over onder meer taal, communicatie, ontspannen en hoe u bereikt wat u wilt; boeken die u helpen op het werk, maar ook thuis. De best schrijvende ambtenaar wordt bovendien beloond met een gratis training Snellezen, verzorgd door Schouten & Nelissen.

Wie kan meedoen?
Iedere schrijvende ambtenaar van ministerie, provincie of gemeente kan meedoen. Wel is het aantal gelimiteerd. Er mogen per overheidsorganisatie maximaal tien stukken van tien deelnemers ingestuurd worden.
Waarover moet mijn stuk gaan?
Dit jaar kiest de jury voor het thema 'duurzaamheid'. Het stuk moet gaan over dit onderwerp of er een duidelijke verbinding mee hebben. Aan welke eisen moet mijn stuk voldoen?
Het stuk is geschreven voor een volksvertegenwoordiger. Dit betekent dat de provincies stukken insturen bestemd voor de Provinciale Staten. Het gaat dus om een reëel, functioneel, door jezelf geschreven stuk of deel van een stuk.

Het stuk mag maximaal drie pagina's A4 beslaan, inclusief witregels. De tekst is opgemaakt in Arial 12 en enkele regelafstand. Maximaal 1200 woorden, inclusief kop- en voetteksten. Er komen geen afbeeldingen, tabellen, schema's, logo's of kleuren voor in je inzending. Gebruik van vet en cursief is toegestaan.

Vermeld bovenaan iedere pagina naam en adres en 'provincie X'.

Hoe lever ik mijn inzending aan?
Zorg dat het stuk uiterlijk 27 september digitaal is bij de afdeling communicatie van uw provincie of naar
Marion.Griethuizen@andereoverheid.nl. Stuur met het stuk ook twee voorbladen mee. Op het eerste voorblad staan vermeld: Aantal woorden, situatie, doel en doelgroep van het stuk. En ook welke link het stuk heeft met het thema 'duurzaamheid'.
Op het tweede voorblad staat informatie over de steller: Geboortedatum, contactgegevens en huidige functie. En wat u boeit aan doelgroepgericht schrijven.
Het tweede voorblad gaat niet mee in de beoordeling van de stukken. Het speelt wel een rol als u in de finale komt, op het moment dat de jury na haar keuze een persoonlijk juryrapport schrijft voor de winnaars.

Waarop wordt mijn stuk beoordeeld?
Er vindt vooraf selectie plaats van twaalf stukken, later gevolgd door een selectie van drie prijswinnaars en één hoofdprijswinnaar. Deze selectie wordt gedaan door een deskundige jury. De jury beoordeelt de geschreven stukken zonder dat zij de schrijvers kent. De jury hanteert in al haar beoordelingen het CCC-model.

In het kort komt het CCC-model hier op neer:
correspondentie: De schrijver heeft zijn of haar tekst afgestemd op de lezer;
consistentie: De verschillende tekstdelen zijn in overeenstemming met elkaar;
correctheid: De tekst bevat feitelijk juiste informatie en de taalregels zijn goed toegepast.

Wat gebeurt er met mijn stuk?
Uw stuk wordt niet vertrouwelijk behandeld. Het is raadzaam om vertrouwelijke informatie om te schrijven naar publiek toegankelijke informatie. Na de wedstrijd zal er een bloemlezing komen waarin, opgehangen aan schrijftips, wellicht passages uit de tekst voorkomen. Uw naam wordt daarbij niet genoemd.

Hoe weet ik of ik in de finale kom?
Tussen 15 en 25 oktober krijgt iedereen bericht van Schouten en Nelissen. Misschien wordt u bedankt voor de inzending met de mededeling: helaas, volgende keer beter. Misschien leest u: wij willen u graag uitnodigen voor de finale op 29 november 2006. In dit laatste geval wordt u per brief verder geïnformeerd over het draaiboek, de plaats en de tijd.
In totaal worden twaalf inzenders uitgenodigd voor de finale.

Wat moet ik doen in de finale?
Niets of bijna niets. Bij aankomst krijgt u een uitgebreid programma voorgeschoteld waarin de jury bij monde van mevrouw Annemarie Jorritsma haar keuze bekendmaakt voor de drie winnaars. Ten slotte maakt de jury bekend wie van de drie winnaars de hoofdprijs krijgt. Het kan gebeuren dat de juryvoorzitter daarna een of meer finalisten vraagt een stukje voor te lezen uit het ingezonden stuk. Als finalist moet u bovendien rekening houden met enkele vragen van geïnteresseerde journalisten.

Waar kan ik terecht met vragen?
Actuele informatie over de schrijfwedstrijd staat op www.stukkenbeterschrijven.nl. Mocht u daar geen antwoord vinden op uw vraag, dan kunt u terecht bij Marion Griethuizen van Andere Overheid: Marion.Griethuizen@andereoverheid.nl.