Programma Elektronische Provincies


Definitieve gunning nieuw registratie- en rapportagesysteem van muskus- en beverratvangsten bekend (7 augustus 2006)

Op 3 augustus jongstleden is de opdracht voor een nieuw registratie- en rapportage systeem van de vangsten van muskus- en beverratten gegund aan Nieuwland te Wageningen. Dit is gebeurd na een aanbestedingstraject door de Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding (LLCM) en Het Waterschapshuis. Op 7 augustus is met de bouw van het systeem gestart, dat naar verwachting per
1-1-2007 operationeel zal zijn.

De bestrijding van muskus- en beverratten is een bij wet opgedragen taak aan de provincies. Het merendeel van de provincies heeft deze taak gedelegeerd naar één of meerdere waterschappen. In totaal zijn er 17 organisaties betrokken bij de uitvoering van de bestrijding, maar door allerlei vormen van samenwerking wordt binnen de bestrijdingswereld gesproken van 11 bestrijdingsorganisaties.

De Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding (LCCM) is een ambtelijke adviescommissie, die is opgehangen aan de 12 provincies en de Unie van Waterschappen (UvW). De LCCM heeft geoordeeld dat het registratie- en rapportage systeem van de vangsten aan vernieuwing toe is. De LCCM heeft een definitiestudie laten verrichten naar de ontwikkeling van een nieuw centraal registratie systeem, gebaseerd op internet technologie, dat voldoet aan de eisen van de huidige tijd en gericht is op toekomstige ontwikkelingen (o.a. de aansluiting op GIS en het werken met PDA's).

Het Waterschapshuis is de uitvoeringsorganisatie voor de 26 waterschappen op het gebied van Informatie en Communicatie Technologie. Het Waterschapshuis heeft als doel het bevorderen van samenwerking op het gebied van ICT tussen de waterschappen en de andere overheden actief in de natte sector. Onder begeleiding van Het Waterschapshuis spannen de waterschappen zich gezamenlijk in om de kwaliteit van de digitale dienstverlening naar burgers en bedrijven te verbeteren. Daarnaast is het streven gericht op aanzienlijke kostenbesparing op alle ICT-uitgaven.

De LCCM en Het Waterschapshuis hebben besloten dat Het Waterschapshuis de aanbesteding van de bouw en het beheer van het gewenste vangstregistratiesysteem in opdracht van LCCM ondersteund en begeleid.

Op 19 mei 2006 is de aanbesteding gestart met een bekendmaking. De opdracht wordt gegund aan één van de geselecteerde inschrijvers, die de economisch meest voordelige aanbieding heeft gedaan, gelet op de criteria in het bestek. Donderdag 3 augustus is de definitieve gunning verstrekt aan het bedrijf Nieuwland te Wageningen. Vanaf maandag 7 augustus wordt de realisatie van het systeem gestart in samenwerking met Het Waterschapshuis. Naar verwachting zal het systeem per 1-1-2007 operationeel zijn.