Ingezonden persbericht


http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/90794.pdf

P E R S

12170/06 (Presse 234) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 4 augustus 2006
12170/06 (Presse 234)
P 107/06
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen in São Tomé en Príncipe

Het verheugt de Europese Unie dat de presidentsverkiezingen in São Tomé en Príncipe van 30 juli 2006 volgens internationale waarnemers vreedzaam en in het algemeen goed georganiseerd zijn verlopen, zodat de kiezers hun rechten konden uitoefenen in overeenstemming met de internationale normen voor vrije en eerlijke verkiezingen. De Europese Unie feliciteert de bevolking van São Tomé en Príncipe met het vreedzaam verloop van de verkiezingen en met het feit dat zij uiting heeft gegeven aan haar onmiskenbare gehechtheid aan de democratie. De EU prijst de nationale verkiezingscommissie en alle internationale waarnemers voor hun bijdrage aan het ordelijke verloop van de verkiezingen.

De Europese Unie is verheugd dat de kandidaten de resultaten aanvaarden en moedigt alle politieke partijen aan te blijven samenwerken om duurzame democratie en vooruitgang in het land te consolideren. De Europese Unie zal São Tomé en Príncipe blijven steunen bij het verwezenlijken van deze doelstellingen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom