Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

26/7/2006 - Invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De concept "Kadernota Maatschappelijke Ondersteuning" en de concept "Verordening Maatschappelijke Ondersteuning" liggen voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis van 7 augustus t/m 18 september 2006. Gedurende deze termijn kan eenieder zijn zienswijze ten aanzien van deze concepten mondeling of schriftelijk en gemotiveerd kenbaar maken bij burgmeester en wethouders.

Doel Maatschappelijke Ondersteuning

Begin juli 2006 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het doel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is dat iedereen mee kan (blijven) doen in de samenleving.
Met de Wmo, die op 1 januari 2007 in werking treedt, wordt geregeld dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven ondersteuning krijgen van hun gemeente. Dit wordt nu nog voor een deel geregeld door het zorgkantoor.

Het gaat om voorzieningen als hulp in het huishouden, een rolstoel, een vervoersvoorziening of woningaanpassing (deels nu onderdeel uitmakend van de Wet Voorzieningen Gehandicapten). Ook staan in de Wmo bepalingen over de ondersteuning van mensen die zich inzetten voor hun medemens of buurt. Het gaat bijvoorbeeld om mantelzorgers en vrijwilligers. Daarnaast stimuleert de Wmo activiteiten die de onderlinge betrokkenheid in buurten en wijken vergroten. Het is de bedoeling dat met de Wmo ondersteuning wordt geboden om zo te voorkomen dat mensen later zwaardere vormen van hulp nodig hebben.

Eigen verantwoordelijkheid

Het uitgangspunt van de Wmo is dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen. Het stimuleren van mantelzorg ( door personen uit de directe omgeving) is daarom een belangrijke taak voor de gemeente. Als het mensen met een ondersteuningsbehoefte niet lukt om dit zelf te regelen, kunnen ze bij de gemeente terecht. De gemeente kan dan een professionele organisatie inschakelen voor de nodige ondersteuning. De gemeente bepaalt zelf de aard en de mate van ondersteuning.
Wanneer en onder welke voorwaarden u in aanmerking komt voor ondersteuning wordt geregeld in een verordening die door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Daarbij wordt de gemeente Voerendaal geholpen door de Wmo adviesraad, dit zijn vertegenwoordigers van mensen die gebruik maken van diverse soorten ondersteuning. Maar er zitten ook hulpverleners in de Wmoadviesraad.

Veranderingen

Nu regelt het zorgkantoor de hulp bij het huishouden voor mensen die daar volgens de regels voor in aanmerking komen. De gemeente regelt dit vanaf 1 januari a.s. Indien men een indicatie hiervoor heeft blijft deze doorlopen tot uiterlijk 1 januari 2008. De gemeente bekijkt voor die datum opnieuw of mensen al dan niet in aanmerking komen voor deze voorziening.

Voordat de gemeente hulp bij het huishouden toewijst, gaat een deskundige eerst bekijken wat de hulpvraag precies is. Hij beoordeelt op basis van de gezondheid, beperkingen, financiën en sociale situatie of men in aanmerking komt voor zorg of ondersteuning. De gemeente kan dan tot de conclusie komen dat er betere manieren zijn om mensen te helpen dan het inschakelen van een hulp in de huishouding. Vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen worden nu al geregeld door de gemeente. Dit systeem verandert niet na 1 januari 2007.

Als men in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden of een andere voorziening dan kan men kiezen om dit zelf te regelen met een persoonsgebonden budget of om het regelwerk aan de gemeente over te laten. De gemeente heeft straks een loket, speciaal voor vragen over zorg en ondersteuning. Mensen met beperkingen door ziekte, handicap of ouderdom moeten nu voor iedere voorziening uit een andere wet weer aparte papieren invullen. Dat geeft een hoop administratie. De Wmo bundelt een aantal losse wetten tot één regeling. Dat betekent onder meer dat mensen maar één formulier hoeven in te vullen, in plaats van drie.

Procedure

Bedoeling is dat de gemeenteraad van Voerendaal op 25 september 2006 een beslissing zal nemen over de genoemde stukken.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u terecht bij mw. V. Malherbe of mevr. S. de Gijsel. Beiden kunt u bereiken via telefoonnummer 045-5753399.