Ingezonden persbericht


Datum
3 augustus 2006

Amnesty dringt aan op onmiddellijk staakt-het-vuren

Israël-Libanon; burgerslachtoffers door schending oorlogsrecht

De afgelopen dagen zijn de aanvallen tegen burgers en burgerdoelen in Israël en Libanon enorm geëscaleerd. De aanvallen zijn een flagrante schending van het internationaal humanitair recht. Terwijl de VN zich over een nieuw resolutie buigen roept Amnesty op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, het instellen van een onafhankelijk onderzoekscommissie en eist ze naleving van het internationaal humanitair recht door beide partijen.

In Libanon zijn het burgers die een hoge prijs betalen voor de bommencampagne van Israël. Meer dan vijfhonderd burgers, waaronder tientallen kinderen, zijn sinds 12 juli door Israëlische aanvallen omgekomen. In dezelfde periode heeft ook Hezbollah tijdens aanvallen op Noord-Israël twintig Israëlische burgers gedood, waaronder één kind. Aan beide zijden zijn honderden mensen gewond geraakt. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht.

Staakt-het-vuren!

Momenteel tonen beide partijen in het conflict een schrijnend gebrek aan respect voor het oorlogsrecht met een toenemend aantal burgerslachtoffers als gevolg. Amnesty International doet een dringende oproep aan de strijdende partijen én aan de internationale gemeenschap om tot een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren te komen. Deze maatregel is hoogstnoodzakelijk om meer burgerslachtoffers te voorkomen. Israël moet onmiddellijk de aanvallen op burgers en burgerdoelen in Libanon staken. Hezbollah moet stoppen met de aanvallen op Israëlische burgerdoelen en dient de Israëlische soldaten die ze gevangen houdt menselijk te behandelen en direct toegang verlenen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Amnesty pleit naast het staakt-het-vuren voor twee concrete maatregelen voortkomend uit de Geneefse Conventies, namelijk de instelling van een International Humanitarian Fact Finding Commissie en het organiseren van een diplomatieke conferentie om de schendingen van het oorlogsrecht een halt toe te roepen.

Veiligheidsraad

Nog altijd heeft de VN-Veiligheidsraad niet opgeroepen tot een onmiddellijke en volledig staakt-het-vuren. Woensdag 2 augustus heeft secretaris-generaal Irene Khan een open brief naar de VN-Veiligheidsraad gestuurd. In deze brief uit zij haar bezorgdheid omtrent het feit dat in de resolutie die nu wordt opgesteld geen melding wordt gemaakt van verplichting van beide partijen om naleving van het internationaal recht en/of de verplichting om verantwoording af te leggen over de begane schendingen. Irene Khan roept in de brief op tot het onmiddellijk treffen van effectieve maatregelen door beide partijen om burgers en burgerdoelen te beschermen volgens de principes van proportionaliteit en het onderscheid tussen burger- en militaire doelen.

Nederlandse regering
Tot op heden heeft de ook Nederlandse regering de ernstige schendingen van het humanitair recht nog altijd niet krachtig veroordeeld wat Amnesty zeer betreurt. Amnesty hoopt Nederland dit alsnog zal doen en dat zij zich via druk op andere staten zal inzetten voor een VN-Veiligheidsraad resolutie met referentie aan de verplichtingen onder het oorlogsrecht. Nederland blijft ook toestaan dat Nederlands grondgebied gebruikt wordt voor de doorvoer van wapens vanuit de VS naar Israël. Zo zijn er in juni en juli meer dan 20 verschillende wapenleveranties via Schiphol richting Israël verscheept. Er bestaat een groot risico dat dit materieel direct in het conflict wordt ingezet. Nederland moet onmiddellijk een halt toe zeggen aan alle vormen van doorvoer van militaire goederen aan Israël. Daarnaast pleit Amnesty International voor een internationaal wapenembargo jegens beide partijen in het conflict.

Wake voor burgerslachtoffers

Op maandag 7 augustus zal Amnesty International over de hele wereld een wake houden. Met de wake roept Amnesty op tot een staakt-het-vuren en vraagt de organisatie aan alle regeringen om de levering van wapens aan Israël en/of Hezbollah stop te zetten. Daarnaast betuigen de deelnemers solidariteit aan de burgerslachtoffers die aan beide zijde zijn gevallen.

Op maandag 7 augustus tussen 17.00 - 20.00 uur zal Amnesty Nederland een wake houden op de Dam in Amsterdam. Vergunning hiervoor is aangevraagd bij de gemeente Amsterdam.

Noot aan de redactie -