Ingezonden persbericht


Persbericht

Berend de Vries kandidaat Tweede Kamerverkiezingen Jurist Universiteit van Tilburg stelt zich kandidaat voor D66

Berend de Vries (29) heeft zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november dit jaar. De aan de Universiteit van Tilburg verbonden jurist en voorzitter van de Tilburgse afdeling van D66 hoopt namens zijn partij een plek in de kamer te veroveren.

Peilingen

Dat D66 er in de peilingen niet goed voor staat verhinderde De Vries niet om zich kandidaat te stellen, integendeel zelfs. De Vries ziet volop kansen voor D66 en heeft vertrouwen in een goede verkiezingsuitslag. "Er is in de Nederlandse politiek meer dan voldoende ruimte voor het sociaal-liberale D66. D66 is de enige partij die consequent toekomstgericht is en belemmerende taboes doorbreekt." De Vries wijst bijvoorbeeld op de innovatie- en onderwijsagenda van D66. "Door te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en door ervoor te kiezen dat het onderwijs in Nederland het beste van de wereld gaat worden, zorgen we ervoor dat er in Nederland ook in de toekomst voor iedereen een goede boterham te verdienen is. Met D66 hoeven we niet bang te zijn voor lage lonenlanden zoals China en India."

Pechtold

De Vries heeft zich kandidaat gesteld na uitvoerig gesproken te hebben met de lijsttrekker van de Democraten, Alexander Pechtold. "Onze visie op wat D66 de komende vier jaar moet gaan neerzetten komt overeen. D66 zal zich meer moeten gaan richten op het doen van goede voorstellen waar burgers echt iets aan hebben en minder op de waan van de dag. Dat is wat mensen van ons verwachten." Hij heeft goede hoop om bij de eerste vijf op de kandidatenlijst te komen. De Vries: "Nu zowel Boris Dittrich en Lousewies van der Laan besloten hebben niet terug te keren in de kamer is de behoefte aan een goede jurist alleen maar groter geworden. Daarnaast is het - daar de uit Uden afkomstige Ursie Lambrechts als kamerlid stopt - van belang dat er iemand uit Brabant hoog op de kandidatenlijst gaat komen."

Drive

De Vries wil op een constructieve manier zijn kamerlidmaatschap invullen. "Een kamerlid moet niet alleen maar reageren, maar behoort ook te analyseren en te agenderen. Kamerleden zijn immers niet alleen de controleur van de regering, maar ook medewetgever. Ik wil als kamerlid dus zelf ook met initiatiefvoorstellen komen." Tegelijk met zijn kandidatuur doet De Vries ook twee concrete voorstellen die voortbouwen op zijn ervaring als onderzoeker. "Boris Dittrich is wat dat betreft een buitengewoon goed voorbeeld. Op zijn initiatief hebben we nu een spreekrecht voor slachtoffers van misdrijven, een verbod op stalking en is de vaste boekenprijs afgeschaft. Ook verjaren misdrijven waar een levenslange gevangenisstraf op staat, zoals moord, dankzij hem niet meer. Het is deze manier van politiek bedrijven die ik voorsta."

Universiteit van Tilburg

Berend de Vries is op dit moment verbonden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. In zijn onderzoek heeft hij zich gericht op juridische aspecten van nieuwe technologie waaronder bijvoorbeeld domeinnaamkapingen en privacy. Een tweede onderzoeksterrein is geschilbeslechting. De Vries publiceerde onder meer over de mogelijkheden om online geschillen op te lossen. Momenteel werkt hij aan een proefschrift over de toegang tot alternatieve geschiloplossingsprocedures die naast de rechter bestaan, zoals mediation.

Eigen voorstellen

Vanuit zijn ervaring als juridisch wetenschapper doet De Vries twee concrete voorstellen die hij als kamerlid wil invoeren. Zo wil De Vries bij (echt)scheidingen waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn bemiddeling (mediation) verplicht stellen. "Ruim 25% van de 38.000 kinderen die jaarlijks bij scheidingen betrokken zijn hebben geen of een slechte omgangsregeling met één van beide ouders. Kinderen zijn er bij gebaat dat beide ouders ook na de scheiding door één deur kunnen en dat er een goede omgangsregeling wordt getroffen. Uit onderzoek blijkt namelijk onder meer dat kinderen waarvan de ouders niet goed uit elkaar gaan op school slechter presteren en dat de kans dat men in de criminaliteit terechtkomt groter is. Mediation draagt bij aan het maken van betere afspraken tussen de voormalige partners en de inzet van dit instrument in een vroeg stadium zorgt ervoor dat scheidingen niet onnodig escaleren. De belangen van de betrokken kinderen moeten voorop staan," aldus De Vries. Een tweede voorstel is gericht op het strafbaar stellen van ernstige inbreuken op de privacy.

Kandidatenlijst

De leden van D66 zullen in september per poststemming de volgorde van de uiteindelijke kandidatenlijst bepalen. Uiterlijk 2 oktober zal bekend worden gemaakt op welke plaats De Vries terecht is gekomen. De Vries: "Ik ga voor een plaats in de top 5 van de lijst. In de kamer zal ik dan laten zien dat D66 uw stem meer dan waard is."

Noot voor de Pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Berend de Vries, tel. 06-47566113 (b.r.de.vries@home.nl) of met zijn persvoorlichter Peter van Gool, tel. 06-51643951 (p.vgool@planet.nl).

Voor meer informatie en een uitwerking van beide voorstellen kunt u terecht op www.berenddevries.eu of www.stemdevries.nl


---- --
feitenoverzicht Berend de Vries

Trefwoorden: jurist, politicus, D66, privacy, domeinnamen, auteursrecht, alternatieve geschilbeslechting

mr. Berend de Vries is sinds 2002 verbonden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoek richt zich op informatietechnologie & recht en vormen van alternatieve geschilbeslechting.

Daarnaast is hij politiek actief binnen D66 (Democraten '66). Op dit moment is hij voorzitter van de afdeling Tilburg. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was hij campagneleider in Tilburg. In augustus 2006 heeft hij zich kandidaat gesteld voor de D66 Tweede Kamerlijst.

Berend de Vries (1977) is geboren in Haarlem en opgegroeid in de Achterhoek (Hoog-Keppel). Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en woont inmiddels 10 jaar in Tilburg.

A. Onderzoek

Onderwerpen

De volgende onderwerpen heeft hij zich de afgelopen jaren in het bijzonder op gericht:

IT & Recht:


- auteursrecht (vb. uitwisselen muziekbestanden via KaZaa en andere p2p)
- domeinnaamrecht (vb. een geregistreerde domeinnaam kan inbreuk maken op rechten van derden)
- privacy (vb. welke privégegevens mogen worden verzameld en wat mag je daar mee?)

Alternatieve geschilbeslechting:


- mediation/bemiddeling (vb. mediation zou verplicht moeten worden bij echtscheidingen waar kinderen bij betrokken zijn)
- online geschilbeslechting (het via internet oplossen van geschillen)
- psychologische aspecten van geschilbeslechting
- toegang tot (het) recht

Publicaties

Hij heeft over de bovenstaande onderwerpen zowel nationaal als internationaal gepubliceerd. Hij schrijft op dit moment een proefschrift over de toegang tot alternatieve vormen van geschilbeslechtig (mediation e.d.). Een overzicht is te vinden via http://rechten.uvt.nl/devries/

Mediaervaring

Berend de Vries heeft voornamelijk op het gebied van het intellectuele eigendom (auteursrecht & domeinnaamkwesties) regelmatig actuele kwesties van commentaar voorzien. Onder meer over de kaping van de domeinnamen van prinses Amalia (Editie NL / RTL), de kaping van de domeinnaam van het Fries Natuurmuseum (Omrop Fryslân Radio) en het mogelijke verbod op het merk Bavaria (Eindhovens Dagblad).

B. Politiek

Twee concrete voorstellen
Tegelijk met zijn kandidatuur heeft hij een tweetal concrete voorstellen gedaan waar hij zich voor wil inzetten als Tweede Kamerlid. Deze voorstellen liggen in het verlengde van zijn wetenschappelijke ervaring.

Deze voorstellen zijn:

1. Mediation (bemiddeling) verplicht maken bij scheidingen waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn.

Het wetsvoorstel van Donner is wat betreft dit aspect te vrijblijvend. Daarnaast moet het ook gelden voor het geregistreerde partnerschap. Het belang van het kind moet meer centraal staan bij echtscheidingen.
2. Ernstige en stelselmatige inbreuken op de privacy strafbaar te stellen.

De Nederlandse toezichthouder kan privacy-inbreuken door het bedrijfsleven onvoldoende tegengaan en voor burgers is procederen - vanwege hoge kosten - praktisch niet haalbaar. Daarom pleit ik - in aanvulling op bestaande instrumenten - voor strafbaarstelling. Een toelichting van beide voorstellen is te vinden op www.berenddevries.eu (vanaf 8 augustus beschikbaar) Het pure D66 terug in de politieke arena

Ik wil op een constructieve manier mijn kamerlidmaatschap invullen. Een kamerlid moet niet alleen maar reageren, maar behoort ook te analyseren en te agenderen. De Tweede Kamer is naast controleur van de regering immers ook mede-wetgever. Dat zal ik niet alleen gaan doen. Ik zal zoveel mogelijk de kennis en kunde buiten politiek Den Haag aanspreken. D66 moet weer haar ware karakter tonen. Ik pleit daarom voor een zichtbare, maar constructieve politiek door:
1. zelf met initiatiefvoorstellen te komen

2. actief kennis binnen én buiten de partij aan te spreken
3. één dag per week op pad buiten Den Haag

Contactgegevens:
U kunt direct contact opnemen met Berend de Vries of met zijn persvoorlichter dhr. Peter van Gool.

Berend de Vries Peter van Gool

b.r.de.vries@home.nl gool0872@planet.nl

06-47566113 06-51643951
De campagne-website is te bereiken via www.berenddevries.eu en www.stemdevries.nl.


---- --