ONDERZOEK NAAR TOEDRACHT ONGEVAL TRAP STADHUISBRUG UTRECHT

Zondagavond 6 augustus is een trap losgekomen van de muur aan de werf op de stadhuisbrug. De trap verbindt de Oudegracht met de werf eronder ter hoogte van de Stadhuisbrug. Dit gebeurde tijdens een openluchtconcert waar veel mensen bij aanwezig waren. Bij het ongeluk raakte een aantal mensen gewond.

Op een persconferentie maandagmiddag hebben burgemeester Brouwer, loco-burgemeester Den Besten en plaatsvervangend chef bureau Binnenstad van de Regiopolitie Utrecht van der Hoeven de laatste stand van zaken toegelicht.

Mevrouw Brouwer betuigde haar medeleven met de slachtoffers. Ze kondigde aan dat de gemeente een onafhankelijk onderzoek laat instellen naar de toedracht van het ongeluk. De Nationale Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft naar aanleiding van het ongeluk vragen gesteld. De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

Loco-burgemeester den Besten, die gisteravond ter plaatse was, gaf een laatste stand van zaken van de toestand van de slachtoffers. Er zijn in totaal zestien mensen met ambulances naar verschillende ziekenhuizen vervoerd. Daarnaast zijn enige mensen langs andere wegen naar ziekenhuizen vervoerd. Op dit moment liggen nog acht mensen in het ziekenhuis, de overigen mochten in de loop van de nacht en de dag naar huis. Er ligt nog één slachtoffer op de intensive care.

Mevrouw den Besten complimenteerde de huldiensten. Die waren snel ter plaatse. Zowel politie als brandweer hebben ambulancepersoneel geholpen met het stabiliseren en begeleiden van gewonden. Maar ook omstanders hebben zich bijzonder hulpvaardig en rustig opgesteld, waardoor de gewonden zo snel mogelijk konden worden geholpen. Ze sprak een speciaal woord van dank uit aan onder andere het personeel van restaurant de Colonie en snackbar broodje Ploff, die direct hun zaak ter beschikking stelden voor de hulpverlening.

De trap verbond de Oudegracht met de werf eronder ter hoogte van de Stadhuisbrug. Tijdens het concert stond een aantal mensen op de trap, waarvan de bevestiging is losgekomen van de kademuur, waarna de trap naar beneden is gevallen. Op de vraag wie de eigenaar van de trap is, kan de gemeente nog geen definitief uitsluitsel geven.

De organisatie van het festival had een vergunning voor het festival. Hierin staat onder andere dat er voldoende beveiligingsmensen op en nabij de pontons aanwezig moesten zijn. Bij toeloop van veel publiek zouden de toegangen tot de werf voor de Winkel van Sinkel en vanaf de Ganzenmarkt worden afgesloten. Op basis van getuigenverklaringen onderzoekt de politie wat er is gebeurd. Tot die tijd kan de gemeente verder geen mededelingen doen over de toedracht van de zaak.

Noot voor de media:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie gemeente Utrecht: 030 286 11 32. Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
|7 augustus 2006                  |Postbus 16200
                                  |3500 CE  UTRECHT                                     
                                  Telefoon: (030) 286 11 32                                  
                                  |Internet: www.utrecht.nl      
                                  |Fax: (030) 286 11 43