Ingezonden persbericht


Apple geeft voorbeschouwing van nieuwe Mac OS X Server-versie, "Leopard"

Dankzij nieuwe, innovatieve configuratieprocedure is Leopard Server binnen enkele muisklikken klaar voor gebruik

Bunnik, 7 augustus 2006 - Apple geeft vandaag een voorbeschouwing van versie 10.5 van Mac OS X Server "Leopard", de belangrijke nieuwe versie van het bekroonde, op UNIX gebaseerde serverbesturingssysteem van Apple. Leopard Server, dat in het voorjaar van 2007 op de markt zal komen, is voorzien van de nieuwe functies Server Assistant en Server Preference waarmee zelfs gebruikers zonder technisch inzicht met een paar muisklikken een server kunnen configureren. Hiermee wordt voortgeborduurd op het legendarische gebruiksgemak van Apple. Dit is de eerste keer dat Apple native 64-bits serverprogramma's op de markt brengt die profiteren van de grotere verwerkingskracht van 64-bits technologie. Voorbeelden van andere nieuwe functies zijn iCal Server, de eenvoudigste manier om agenda's te delen en vergaderingen en activiteiten te plannen, een wikiserver waarmee teams heel eenvoudig gegevens kunnen delen en kunnen communiceren, Spotlight Server, de snelste manier om naar materiaal te zoeken op servers, en Podcast Producer, de ideale oplossing voor het automatisch produceren van podcasts.

"Het serverbesturingssysteem Leopard Server biedt zowel 64-bits rekenkracht als het legendarische gebruiksgemak van Apple", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Leopard Server is onze beste Mac OS X Server-versie tot nog toe en bevat tal van nieuwe, innovatieve functies, zoals iCal Server, een wikiserver en Spotlight Server. Hierdoor is Leopard Server ideaal voor het onderwijs en zowel grote als kleine bedrijven, en een fantastisch alternatief voor Windows- en Linux-servers."

Met Leopard Server kunnen kleine bedrijven en werkgroepen zonder IT- afdeling toch optimaal profiteren van de voordelen van een server. Leopard Server biedt een nieuwe configuratie-interface met een ingebouwde Network Health Check, een nieuwe Server Preferences- beheerinterface en ondersteuning voor het automatisch configureren van clients; clients met Mac OS X versie 10.5 Leopard worden daarbij op zo'n manier geconfigureerd dat de server wordt gebruikt voor alle essentiële voorzieningen, zoals het delen van bestanden en printers, Mail, iCal, iChat, Adresboek en het maken van back-ups.

De belangrijkste voorzieningen in Leopard Server, zoals Apache 2, MySQL 5, Postfix, Cyrus, iChat Server en QuickTime Streaming Server zijn nu 64-bits. Hierdoor kunnen gebruikers optimaal profiteren van de 64-bits prestaties en rekenkracht van hun hardware en werken met grotere gegevenssets. Leopard Server is volledig 32-bits compatibel waardoor gebruikers 32-bits en 64-bits programma's tegelijkertijd native kunnen uitvoeren.

Dit is de eerste keer dat Mac OS X Server een agendaserver biedt waarmee gebruikers en groepen activiteiten kunnen coördineren, vergaderingen plannen en voorzieningen reserveren en hun tijd effectiever kunnen gebruiken. iCal Server werkt met de open standaard CalDAV voor integratie met toonaangevende agendaprogramma's zoals iCal 3 in Leopard, Sunbird van Mozilla, Chandler van OSAF en Microsoft Outlook. Leopard Server biedt bovendien een wikiserver waarmee teams eenvoudig informatie kunnen toevoegen en delen via hun eigen website, en webtoegang tot gedeelde voorzieningen zoals teamagenda's, weblogs en podcasts. Spotlight Server is de snelste manier om op servers in een netwerk naar informatie te zoeken. Spotlight Server is speciaal gemaakt voor werkgroepen met gedeelde documenten, projecten en bestandsarchieven en maakt het mogelijk om vanaf Leopard-clients bliksemsnel naar materiaal te zoeken op geactiveerde volumes in het gehele netwerk.

Met Podcast Producer kan iedereen materiaal opnemen, automatisch naar de server uploaden en omzetten in een podcast. Met Xgrid kan Podcast Producer de video laten coderen door elke Mac in het netwerk. Vervolgens kan de podcast via het internet worden verstuurd. Het is zelfs mogelijk om met QuickTime Streaming Server de podcast via een snel, draadloos netwerk te versturen naar mobiele telefoons met multimediafuncties.

Andere nieuwe functies in Leopard Server:

* Mail Clustering, voor een hogere beschikbaarheid en betrouwbaarheid bij gebruik van Xsan, het clusterbestandssysteem voor opslagnetwerken van Apple*;

* iChat Server 2 met instant message federation waarmee gebruikers kunnen communiceren met GoogleTalk en andere XMPP-instant- messagingsystemen;

* QuickTime Streaming Server 6 met ondersteuning voor de aanpassing van 3GPP Release 6-bitsnelheden, voor een gelijkmatige streaming bij het versturen van materiaal naar mobiele telefoons, ongeacht de netwerkbelasting;

* nieuwe Adaptive Firewall-technologie voor een actieve controle op aanvallen en het proactief blokkeren van afzonderlijke hosts zodat deze geen verbinding kunnen maken de server;

* Xgrid 2 met GridAnywhere voor gedistribueerd computergebruik in omgevingen zonder vaste controllers, en Scoreboard waarmee de snelste computer die beschikbaar is als eerste een taak krijgt toegewezen.

*Xsan afzonderlijk verkrijgbaar.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife- programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de online iTunes Music Store.

-------------------------------------------------
Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Kosterijland 42
3981 AJ Bunnik
Nederland

Telefoon: +31 30 659 3940
Mobiel: +31 6 538 65628
E-mail: bosman.j@euro.apple.com
Website: www.apple.com/nl