Llink


Rotterdam, 7 augustus 2006


-PERSBERICHT-

De diamanten van de duivel
LLiNK Warzone bezoekt Sierra Leone

Het West-Afrikaanse Sierra Leone grenst aan de landen Liberia en Guinea. In dit grensgebied delven criminelen, moordlustige rebellen en gewetenloze handelaren de 'diamanten van de duivel'. Met de opbrengst van deze diamanten, ook wel bloeddiamanten genoemd, zijn al vele terroristische aanslagen en oorlogen gefinancierd. In de fronten van de oorlog om diamanten zijn al vele kindsoldaten gesneuveld. Vaak op brute wijze ontvoerd en onder invloed van drugs gehersenspoeld tot ijskoude moordmachines. LLiNK Warzone is woensdag 9 augustus om 23:40 uur te zien op Nederland 3.

Gideon van Aartsen en Memisa medewerkster Julie Verhaar brengen een bezoek aan het duistere grensgebied. Op sommige fronten wordt nog steeds gevochten en vele ex-kindsoldaten dwalen doelloos rond. Na de moordpartijen durven ze vaak niet meer terug naar hun families.

Een al even triest verhaal is dat van de troostmeisjes, ook wel 'bushwives' genoemd. Deze meisjes zijn door de rebellen verkracht en hebben vaak een of meer kinderen van hun belagers. Sommigen leven van prostitutie, terwijl anderen zo zijn toegetakeld dat ze voor de rest van hun leven incontinent zijn.

Julie Verhaar komt uit een militair geslacht en studeerde Internationale Betrekkingen. Tijdens een studiebezoek aan Ierland onderzocht ze de IRA, wat haar deed inzien dat het voornamelijk onschuldige mensen zijn die worden getroffen. Dit inzicht deed haar besluiten om voor Memisa te gaan werken.

LLiNK Warzone Sierra Leone is mede mogelijk gemaakt door Memisa. Memisa steunt lokale organisaties die zich bezighouden met de traumaverwerking van kindsoldaten.

LLiNK Warzone is woensdag 9 augustus om 23:40 uur te zien op Nederland 3. Deze zomer herhaalt LLiNK de Warzone uitzendingen van BNN. Na de zomer volgt een nieuwe eigen reeks. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT

Beeldmateriaal in hoge resolutie is te vinden op:

http://www.llink.nl/Beeldmateriaal.133.0.html