Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 augustus 2006


Vragen van de leden Crone (PvdA) en Hessels (CDA) aan de Minister van Economische Zaken


over recente stroomstoringen

* Bent u op de hoogte van de recente stroomstoringen in Goeree-Overflakkee en Eindhoven?
2. Deelt u onze opvatting dat in de huidige moderne samenleving stroom steeds minder kan worden gemist in huishoudens, winkels, in het verkeer en bedrijfsleven, en dat de maatschappelijk kosten van stroomuitval steeds hoger lijken te worden?


3. Bent u bereid het beleidsvoornemen om de schadecompensatie bij storingen voor consumenten en bedrijven te verhogen, en vooral ook te laten oplopen met de duur van de storing, zodat de energiebedrijven een prikkel krijgen om (langdurige) storingen te voorkomen, versneld aan de kamer voor te leggen?


4. Wordt in de recente storingen het beeld bevestigd van de storing in december jongstleden in Haaksbergen, dat sommige netten niet zijn opgenomen in een ringlijn maar in een keten of aan het einde van een netwerk, waardoor een storing niet snel kan worden verholpen door de stroom langs een andere kabel te leiden?


5. Bent u bereid, indien dit het geval is, zo snel mogelijk het zogenaamde N min 1 criterium aan te passen, zodat alle grotere woonlocaties worden voorzien van een ringlijn of dubbele verbinding, zodat stroomstoringen snel kunnen worden verholpen?


6. Heeft u de indruk dat de energiebedrijven, die alle nog steeds streven naar privatisering (inclusief de netwerken), daardoor te strenge rendementseisen stellen aan netinvesteringen die aan hun private winsteisen moeten voldoen, maar niet voldoende ruimte bieden voor maatschappelijk noodzakelijke investeringen?