Gemeente Son en Breugel


Start onkruidbestrijding in Son en Breugel

Volgende week wordt de tweede ronde gereden voor de onkruidbestrijding op verharding. Het onkruid op voetpaden, de openbare weg etc. wordt in onze gemeente met chemische middelen bestreden. Er wordt deze ronde een nieuwe techniek uitgeprobeerd. Hiermee heeft onze gemeente de primeur.
Voorheen werd er selectief gespoten. Dat wil zeggen dat uitsluitend gespoten werd op plaatsen waar het onkruid staat en niet op onkruidvrije gedeelten. Nu gaan we een nieuw ontwikkelde techniek toepassen. Bij deze techniek wordt het gehele onkruid niet meer bespoten maar slechts licht aangeraakt, waarbij een minimum aan chemisch middel op het onkruid achterblijft waardoor het afsterft. Deze techniek biedt veel voordelen. Zo komt het middel direct op de toppen van het onkruid, zonder dat het kan verwaaien of op de bodem terechtkomt. Zoals nog wel het geval was bij de bespuitingen. Door deze zeer selectieve toepassing is er nog maar een minimale hoeveelheid middel nodig en is de emissie naar het milieu minimaal. De techniek kan het beste omschreven worden als een speciaal voor dit doel ontwikkelde lap stof die, elektronisch gestuurd, van onkruidbestrijdingsmiddel wordt voorzien. Dit gebeurt zeer nauwkeurig, waarbij de mate van toevoer continue wordt afgestemd op de rijsnelheid en de onkruidbezetting. Met deze lap worden vervolgens de toppen van het onkruid aangestreken. De verwachte reductie van bestrijdingsmiddel is minstens 25%.

De bestrijding van onkruid op verhardingen is om meerdere redenen noodzakelijk. Bij regen worden voetpaden waar onkruid groeit, glad. Door het onkruid te verdelgen worden ongelukken voorkomen. Onder aan lantarenpalen wordt roest voorkomen door tijdig het onkruid te verwijderen en in de goot wordt de afvoer van water naar de kolken niet belemmerd. Uiteindelijk is het resultaat dan ook dat de gemeente er fraai uitziet. Wat misschien, naast de veiligheid, nog wel de belangrijkste reden is. Van veel inwoners krijgen wij te horen dat zij zich storen aan wildgroei van onkruid in de straat.

In de komende tijd wordt het spuiten uitgevoerd met een 4-wielige motorfiets (quad) van het bedrijf Agricult. Voor meer informatie over deze onkruidbestrijding kunt u terecht bij de afdeling Veiligheid en Wijkbeheer, Opzichter Ton Verkooyen, tel. 491.491.