Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Bericht van de provincie Utrecht

Zwemwaarschuwing bij Gravenbol in Wijk bij Duurstede

7 augustus 2006- Bij de officiële zwemgelegenheid Gravenbol, de dode arm bij de Nederrijn in Wijk bij Duurstede, zijn zeer grote hoeveelheden drijflagen van cyanobacteriën (blauwalgen) aangetroffen. Ook in de zwemplas voor honden bij Gravenbol zijn drijflagen waargenomen. De provincie Utrecht adviseert met klem om niet te gaan zwemmen in Gravenbol.

Drijflagen zijn te herkennen aan een blauwgroene kleur, lijkend op groene soep.

Zodra uit metingen blijkt dat de waterkwaliteit weer voldoende is, wordt de waarschuwing weer opgeheven. Als de situatie echter verslechtert, wordt de waarschuwing omgezet in een zwemverbod.

Vergiftigingen door cyanobacteriën komen via de mond tot stand. Ook kan bijvoorbeeld huidirritatie optreden. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftigingen. In drijflagen kunnen door afbraak en rotting van algen hoge concentraties giftige stoffen gevormd worden die schadelijk zijn voor mens en dier. Zwem daarom nooit in drijflagen!

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met cyanobacteriën kunnen mensen last krijgen van verschijnselen als hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen doorgaans vanzelf. Echter, ook andere bacteriën en virussen kunnen bovengenoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts bij ernstige gezondheidsklachten na het zwemmen.