Gemeente Aalten


09-08-2006
AFVALBELEID EN DIFTAR NADER TOEGELICHT.
Uitkomsten van de evaluatie na een jaar Diftar in Aalten.

AFVALBELEID EN DIFTAR NADER TOEGELICHT.

Op 4 juli jongstleden heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten besloten om per 1 januari 2007 in de gehele gemeente Diftar in te voeren. In de voormalige gemeente Aalten wordt het afval al sinds anderhalf jaar via dit systeem opgehaald en de resultaten zijn uitermate positief. Als de gemeenteraad op 19 september aanstaande instemt met het collegebesluit, dan wordt begonnen met de voorbereidingen voor Diftar in Dinxperlo.

Het college vindt het belangrijk dat de inwoners optimaal worden geïnformeerd over het Diftartraject, de evaluatie van Diftar na 1 jaar en over de uitkomsten van het onlangs gehouden Bevolkingsonderzoek Diftar en afvalscheiding. Daarom verschijnt in deze krant de komende weken een serie artikelen waarin het afvalbeleid van de gemeente en Diftar in het bijzonder worden toegelicht.

In Aalten is Diftar na één jaar geëvalueerd. Wat is de uitkomst? Diftar is één jaar na invoering in de voormalige gemeente Aalten uitvoerig geëvalueerd. Het doel was erachter te komen of door Diftar is bereikt wat ermee is beoogd, namelijk: betere afvalscheiding door burgers waardoor minder afval verbrand moet worden; verlaging van de gemiddelde totale kosten per huishouden en toepassing van het principe "de vervuiler betaalt", dus een eerlijkere verdeling van de kosten.

Uit de evaluatie blijkt dat er in 2005 veel minder afval is ingezameld. De hoeveelheid restafval daalde met 19% en gft-afval met maar liefst 43%, terwijl overige afvalstromen zoals glas, textiel en grof vuil beter werden gescheiden. Het resultaat: 77% van de huishoudens betaalde minder afvalstoffenheffing in 2005. Het principe dat "de vervuiler betaalt" wordt dus goed toegepast. Een veelgehoord vooroordeel over Diftar is dat het een grote toename van zwerfafval en illegale dumpingen veroorzaakt. Uit de evaluatie blijkt, dat er een lichte stijging is van het aantal meldingen, maar dat deze niet perse Diftar gerelateerd zijn.
Vaak betreft het namelijk geen huishoudelijk afval dat gedumpt is maar bouw- en sloopafval of zwerfafval (papier, blikjes etc.). Ook in gemeenten waar geen Diftar is komt dit voor. Desondanks wordt hierop door de gemeente extra gecontroleerd.

Wat zijn de conclusies uit het al eerder genoemde bewonersonderzoek (in Aalten) over Diftar?
In mei van dit jaar werd in het Aaltense deel van onze gemeente een bewonersonderzoek over Diftar gehouden. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de gehele bevolking (95%) het zinvol vindt om afval goed te scheiden. Opvallend is dat circa eenderde van de ondervraagden denkt dat het gescheiden ingezamelde afval toch weer bij elkaar wordt ingegooid, terwijl dit absoluut niet het geval is. Waarom zou de gemeente zoveel moeite doen (en veel kosten maken!) om het afval gescheiden in te zamelen om het vervolgens weer bij elkaar in te doen. Zowel op milieu- als op financieel gebied is dit ontoelaatbaar.

Uit het bewonersonderzoek blijkt ook dat een grote meerderheid van de bevolking (80%) achter het principe van Diftar staat: iemand die veel afval produceert betaalt meer dan iemand met weinig afval. Van het feit dat ruim tweederde van de huishoudens een lagere afvalstoffenheffing heeft sinds de invoering van Diftar is nog niet iedereen zich bewust. Slechts eenderde van de ondervraagden geeft aan dat ze minder betalen terwijl dit in werkelijkheid 77% is.

Veel deelnemers aan het bevolkingsonderzoek geven aan dat ze zich storen aan de mogelijke toename van zwerfafval en illegale dumpingen. Uit de evaluatie blijkt dat dit slechts gering is toegenomen. Maar gezien het belang dat inwoners aan dit onderwerp hechten, gaat de gemeente zwerfafval en illegale dumpingen aanpakken door extra controles en strenge handhaving.

Vragen?
Met al uw vragen over het afvalbeleid van de gemeente en over Diftar kunt u terecht bij M. Middeldorp of P. Ikink, respectievelijk telefoonnummer 0543-473120 en 473123.

Het Evaluatierapport Een jaar Diftar in de gemeente Aalten en het Bevolkingsonderzoek Diftar en afvalscheiding liggen voor u ter inzage op de afdeling Bouwen en Milieu, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en desgewenst 's middags op afspraak.

Volgende week deze artikelreeks: " Wat houdt Diftar precies in ? "