Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 augustus 2006


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over


de verkoop van de "huisartsenapotheek in Boxmeer"


1.

Hebt u kennisgenomen van het Pharmaceutisch Weekblad van 4 augustus jl., over de verkoop van de "huisartsenapotheek" in Boxmeer aan de enige andere apotheekhoudende in die plaats?1


2.

Wat is uw mening over de nu ontstane situatie namelijk dat patiënten geen keuzemogelijkheid hebben naar een apotheek van een andere eigenaar te gaan?


3.

Vindt u dat de relevante geografische markt voor de farmaceutische voorziening lokaal is? Zo ja, kunt u aangeven wat de afmetingen zijn van een relevante geografische markt ? 2


4.

Deelt u de mening dat in Boxmeer sprake is van een ongewenste economische machtspositie? Zo nee, kunt u onderbouwen waarom niet?


5.

Acht u marktwerking mogelijk met een monopoliepositie en acht u dit in lijn met uw beleid om met behulp van marktwerking de doelmatigheid in de zorg te stimuleren? Zo nee, bent u bereid maatregelen te treffen om met behulp van een definiëring van een relevante geografische markt c.q. economische machtspositie een situatie als deze te voorkomen?


6.

Bent u bereid de Nma de opdracht te geven mededinging binnen een (na een eventuele aanscherping van de definitie van een) relevante geografische markt te handhaven?