Unicef



Libanon: land grotendeels afgesloten voor hulpverlening 09 augustus 2006, New York - De humanitaire hulp aan Libanon is voor een groot deel onmogelijk gemaakt, doordat een belangrijke toegangsweg in het noorden van het land is gebombardeerd.

Libanese kinderen krijgen hulpgoederen van het Rode Kruis. Foto: Reuters/Bensemra
Libanese kinderen krijgen hulpgoederen van het Rode Kruis. Foto: Reuters/Bensemra

Hulporganisaties konden vóór de bombardementen Libanon alleen bereiken via Arida, een grensovergang tussen Syrië en Libanon. Deze weg werd gebruikt voor transporten van hulpgoederen, bestemd voor de mensen die voor het conflict tussen Israël en Hezbollah op de vlucht zijn geslagen. Doordat vier bruggen op deze route zijn verwoest, komt de levering van nog meer hulpgoederen via wegtransporten in gevaar.

Problemen voor vaccinatiecampagne Ook een massale vaccinatiecampagne tegen mazelen en polio heeft te lijden onder het aanhoudende geweld. De campagne, opgezet door de Libanese regering met steun van Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en non-gouvernementele organisaties, moet 18.000 ontheemde kinderen bereiken.

De vijftien maande oude Jad krijgt in Beiroet een inenting tegen mazelen. Foto: Unicef Libanon/2006/Debbas De vijftien maande oude Jad krijgt in Beiroet een inenting tegen mazelen. Foto: Unicef Libanon/2006/Debbas

Drie van de vijf non-gouvernementele organisaties kunnen door de militaire acties niet aan de campagne deelnemen. Ook durven Libanese burgers niet met hun kinderen de straat op, zodat die maar moeilijk bereikt kunnen worden. Vaccinatieteams kampen daarnaast met een tekort aan brandstof, zodat ze geen lange afstanden kunnen afleggen.

Geldgebrek
Inmiddels zijn meer dan 900.000 mensen in Libanon door het conflict ontheemd geraakt. Unicef denkt dat bijna de helft van hen uit kinderen bestaat. De Verenigde Naties hebben 150 miljoen dollar nodig voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. Unicef heeft hiervan 23,8 miljoen dollar nodig. Tot nu toe is slechts eenvijfde van dit bedrag ontvangen.